Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livstruende syke forvises ut i kulda

I dag vil livstruende syke rusmisbrukere møte stengt dør, selv om senger står ledige. Oslos kommunale akuttinstitusjon henviser de sykeste av de bostedsløse til gata, uansett hvor kaldt det blir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er en nedbemanning fra 32,5 til 27 ansatte ved Akuttinstitusjonen Storgata. Fagforeningene hevder overfor Dagbladet at de ikke hadde noe valg: Fra i dag tar de ikke inn flere alkoholikere, blandingsmisbrukere eller narkomane.

Tillitsvalgt Tommy Edvardsen i Norsk sykepleierforbund underslår ikke alvoret:

- Livstruende syke risikerer å bli avvist ved døra. Dette er det eneste stedet å gå for mange bostedsløse rusmisbrukere med psykiske problemer. Men så lenge vi ikke har bemannning til å ta dem inn, vil også de bli gående ute. Bostedsløse kommer ikke inn selv ved 10 minusgrader

Voldelige

Avdelingen mottar angstfyllte, psykotiske og voldelige klienter. Regelmessig må de ansatte takle kramper, delirutvikling, hjertestans og dødsfall. Ofte trengs tre ansatte bare for å holde en klient i ro.

Å passe på 20 sengeplasser blir umulig når antall på vakt skjæres ned fra fire til tre, hevder de.

Derfor stenger den til nå døgnåpne institusjonen dørene mellom 21 og 09, og i realiteten nesten hele døgnet.

- Byen mister i praksis 13 av sine 20 akuttplasser, sier Edvardsen.

Og det i et hus der alkoholikere og blandingsmisbrukere vanligvis kan banke på porten og etter en fem minutters vurdering tilbys seng, observasjon, sunn kost, sårstell, behandling og formidling til andre omsorgstilbud.

- Risikerer å dø

- Klientene er så dårlige og tungt rusa at de ikke kan ta vare på seg selv. De risikerer å dø av krampe eller sovne i kulda, og stryke med hvis de ikke får hjelp. Politikerne får ta eventuelle dødsfall på sin kappe, advarer Edvardsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!