Livsverk i ruiner

- ABC-Teatret var et levesett, mitt annet hjem. Og ingen kan hindre meg i å bygge det opp igjen, sier teatersjef Tom Sterri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC-teatret ble blåst i fillebiter klokka 05.10 i går. Scenen er borte. Stoler, bord, lamper og pynt ligger i et eneste stort kaos. Gulvet mellom bilgarasjen og etasjen over, der garderobene og baren ligger, er forsvunnet. Brannmuren bak scenen har delvis rast sammen, et hull på flere kvadratmeter gjør at du kan spasere rett inn i salen fra bakgården. Eksplosjonen var enorm.

- Det har vært vanvittige krefter. Scenen er blåst til himmels. Halve taket er rast ned. Ja, her skal man ha en livlig fantasi for å kunne se at dette har vært et teater, konstaterer Tom Sterri.

Han er utslitt, oppgitt og fryktelig lei seg for førjulspresangen han fikk servert tidlig i går morges. Som eier og teatersjef har han så å si bodd på det tradisjonsrike revyteatret siden 1981.

Juster sto fast

- Det har vært mitt annet hjem, og til tider mitt første hjem. Dette er bare tragisk, sier Tom Sterri til Dagbladet.

- Det eneste som ikke har rikket seg en meter er statuen av Leif Juster. Den står der like hel. Man kan bli religiøs av mindre, sier Sterri.

Han opplyser at forsikringen ABC-Teatret deler med huseieren dekker tapet. Også effekter, kulisser, kostymer og annet utstyr er forsikret.

- Jeg kan ikke skjønne at det har skjedd, men en ting vet jeg: ABC-Teatret skal gjenreises der det sto. Ingenting kan stoppe meg, sier Tom Sterri.

Gasslekkasje

Den mest sannsynlige årsaken til eksplosjonen er at gass fra en sveisegassbeholder ble antent av en gnist.

- Det sto en truck til ladning i underetasjen, sammen med en del andre elektriske komponenter. På grunn av bygningsarbeidene var det også oppbevart propan, acetylen og oksygen i beholdere i den samme etasjen. Vi regner lekkasje fra beholderne som årsaken til eksplosjonen, sier politiførstebetjent Jo Wanderås ved kriminalteknisk avsnitt ved Oslo politikammer til Dagbladet.

Det har pågått bygningsarbeider i ABC-bygget i to år. I april skulle Scandic-kjeden ha åpnet nytt hotell i lokalene.

Håndverkere Dagbladet snakket med i går opplyste at det sto lagret en skjærebrenner i kjelleretasjen. Rundt 30 håndverkere jobbet på spreng i bygget for å gjøre hotellet ferdig.

- Vi har funnet noen gassflasker i kjelleren, men jeg vil ikke uttale meg nærmere om årsaken ennå, sier overingeniør Arne Dybwad fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern til Dagbladet.

Ulovlig gasslagring

Brannmannskapene fant rundt 250 liter propan lagret på taket på ABC-bygget.

- I industrilokaler har man ikke lov til å lagre mer enn 90 liter gass. Når det gjelder særskilte brannobjekter, slik et teater er, er det ulovlig å lagre gass i kjeller eller på loft. ABC-Teatret har ikke tillatelse til oppbevaring av gass, opplyser Westby til Dagbladet.

- Dette bygget har ikke tillatelse til å oppbevare slike gasser. Og hvis det likevel er gjort, er det ulovlig. Strafferammen for brudd på disse forskriftene er fengsel fra tre til seks måneder eller bøter.

Erfarne redningsmannskaper Dagbladet har vært i kontakt med, var sjokkert over skadeomfanget etter eksplosjonen.

- Det har vært en utrolig kraftig eksplosjon. Jeg har aldri opplevd maken til skadested, sier brigadesjef Terje Sætre ved Oslo brannvesen.

«Det eneste som

ikke har rikket seg

en meter er statuen

av Leif Juster»