STERKT MØTE: Fungerende justisminister Trond Giske møtte personene som mistet sine hjem i raset i Namsos på fredag. Han snakket blant annet med Sturla Forås (til venstre), som sier han har mistet livsverket sitt. Ordfører Morten Stene til høyre.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
STERKT MØTE: Fungerende justisminister Trond Giske møtte personene som mistet sine hjem i raset i Namsos på fredag. Han snakket blant annet med Sturla Forås (til venstre), som sier han har mistet livsverket sitt. Ordfører Morten Stene til høyre. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

- Livsverket mitt er ødelagt

Trond Giske fikk høre rasofrenes historier i Namsos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsråd Trond Giske (Ap) fikk mandag høre historiene til dem som opplevde raset i Namsos, blant dem en mor som så huset med fire-åringen sin forsvinne i leirmassene.

Fungerende justisministeren kom til rasstedet med båten Namdalingen mandag formiddag og fikk skadene i Kattmarkveien fra sjøsiden.

- Det er et mirakel at det gikk så bra. De som er berørt, må få den hjelpen de trenger, sier Giske til NTB.

Om bord i båten ble han informert av blant andre lensmann Rolf Viken, samt representanter for Statens vegvesen og Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Bare et nøkkelknippe igjen

Mange av dem som har mistet husene sine, var også med, og flere brøt ut i gråt da de fikk se ødeleggelsene.

Sturla Forås bygget huset sitt for 26 år siden, men mistet alt på noen sekunder under raset.

- Det er livsverket mitt som er ødelagt, Det jeg har igjen nå er en mobiltelefon og et knippe med nøkler til et hus, en bil og en campingvogn. Kanskje dette kunne vært unngått hvis vi hadde blitt tatt på alvor, sier Forås.

Se Sturlas egne bilder av raset her.

Han er en av flere rasrammede som lenge har vært bekymret for stabiliteten i grunnen rundt boligene sine.

Giske fikk også høre historien til Merete Sævik.

Les hele historien her.

Hun kom kjørende i bil fredag formiddag og ble vitne til at huset hennes ble tatt av raset. I huset, som ble delt i tre, var Sæviks fireåring samt Sæviks mor. Etter hvert fikk hun kontakt med dem på mobiltelefon, og de kom seg uskadd ut av huset.

- Det er viktig å være her, slik at de berørte får komme til orde. Dette angår ikke bare Namsos, men hele Norge, sier Giske.

Atkomst om noen uker

For de rasrammede som håper å få hente ut personlige eiendeler som bilder, hadde Kjell Karlsrud fra NGI gode nyheter.

- Det er muligheter for å få etablert en atkomst i løpet av noen uker. Vi skal hjelpe dere å finne i en måte for å få ut disse tingene, sa Karlsrud til rasofrene.

Det er foretatt undersøkelser med boreprøver rundt hus, som ikke ble tatt av raset men som er evakuert. Ennå gjenstår undersøkelser ned mot raskanten, og det jobbes med å få inn en større borerigg ved hjelp av et NATO-helikopter som er på øvelse i Norge.

Ansvarsforhold kartlegges

Den fungerende justisministeren fikk spørsmål om det finnes statlige ordninger for å ivareta tapene til dem som ble rammet av raset.

- Det vil først og fremst bli en forsikringssak og en sak for Statens naturskadefond. Så blir det et regnestykke over hvordan det økonomiske fordeles, sier Giske, som viser til utredningen som skal ta for seg ansvarsforholdene.

Statens vegvesen har stanset alt arbeid på stedet og har skaffet til veie materiell som skal brukes til kartlegging av årsakene til raset.


NTB

REDDET KOSE: Dagbladet fortalte i går om fire år gamle Kine som heldigvis fikk med seg sin bestvenn, tøykaninen Kose, da raset tok med seg huset til besteforeldrene hennes. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
REDDET KOSE: Dagbladet fortalte i går om fire år gamle Kine som heldigvis fikk med seg sin bestvenn, tøykaninen Kose, da raset tok med seg huset til besteforeldrene hennes. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer