Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Livsviktig vaksine kan stoppes

I flere år har norske myndigheter bevilget penger til framstilling av en vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Men når forskerne nå står på målstreken med en vaksine klar for produksjon, kan en enkelt setning i revidert nasjonalbudsjett få Stortinget til å stoppe sitt eget vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Sosial- og helsedepartementets innstilling til revidert nasjonalbudsjett, er det nemlig fremmet forslag om å overføre 3,9 millioner kroner fra meningokokkprosjektet til et prosjekt for kikhostevaksine. Samtidig ønsker man å videreføre arbeidet med den livreddende vaksinen, noe som, ifølge direktør Bodolf Hareide i Statens institutt for folkehelse, er en umulig kombinasjon.

Heller kikhoste

- Det er dyrt å framstille vaksiner, men kostnadene er ikke relatert til mengden. Konsekvensen hvis vi mister fire millioner kroner fra meningokokkprosjektet, er at arbeidet stopper opp, sier Bodolf Hareide.

En vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse, meningokokk B, var ikke tilgjengelig på verdensmarkedet da Folkehelsa startet sitt vaksineprosjekt midt på 80-tallet. Flere tusen norske ungdomsskoleelever har vært med på forsøkene i Folkehelsas meningokokkforskning. I 1996 var ønsket å starte et vaksinasjonsprogram, noe Folkehelsas smittevernråd i fjor vurderte som «ikke tilrådelig». I stedet ønsket man å ferdigstille et lagerparti av vaksinen, så den kunne være tilgjengelig i tilfelle utbrudd.

Det er denne avgjørelsen Sosial- og helsedepartementet har lagt til grunn for sin innstilling under kapittel 710 Statens institutt for folkehelse i revidert nasjonalbudsjett. Departementet foreslår at 3,9 millioner kroner fra posten for meningokokkvaksine skal føres over på framstilling av kikhostevaksine. Samtidig skriver departementet: «Arbeidet med å ferdigstille meningokokk B-vaksinen av beredskapsmessige årsaker fortsetter.»

- Utrolig uheldig

Epidemien av smittsom hjernehinnebetennelse, som i verste fall kan være dødelig, har ifølge Hareide kommet og gått med cirka 20 års intervaller det siste hundreåret. De siste 10- 15 årene har antallet forekomster ligget på et lavt nivå.

- Epidemien kan komme tilbake før vi vet ordet av det, advarer han.

Etter mangfoldige års intens forskning er endelig vaksinen klar for produksjon. - Det er livsviktig at vi får fullføre denne jobben. Vi må ha vaksinen klar hvis epidemien kommer tilbake for fullt. Det vil være utrolig uheldig hvis prosjektet blir stoppet. Norge ligger i første linje på verdensbasis når det gjelder utvikling og kompetanse på dette området, sier Hareide.