LLH-leder raser: - Vi hører om en del diskriminering på arbeidsplassen, men denne saken skiller seg ut

Lesbiske May Therese fikk beskjed om at hun kunne «skremme bort kundene». Nå anmelder hun forholdet.

REAGERER:  Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, reagerer sterkt på trakasseringen av May Therese som angivelig skal ha funnet sted på et jobbintervju hos B. Young på Steinkjer. - Det er hårreisende at noen skal oppleve dette i 2014, sier Nylund til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER: Leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund, reagerer sterkt på trakasseringen av May Therese som angivelig skal ha funnet sted på et jobbintervju hos B. Young på Steinkjer. - Det er hårreisende at noen skal oppleve dette i 2014, sier Nylund til Dagbladet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi ble sjokkert da vi så denne saken. Vi hører om en del saker med diskriminering på arbeidsplassen, men denne saken her er langt over hva vi er vant til å høre om, sier leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Bård Nylund til Dagbladet.

Han har lest saken om May Therese Vistven Moe (21), som angivelig ble trakassert under et jobbintervju med B. Young i Steinkjer fordi hun er homofil.

- Hårreisende Butikkeieren for B. Young i Steinkjer, Frode Borkmo, skal blant annet ha spurt May Therese om hun fryktet færre kunder i butikken siden hun er homofil. I tillegg skal han ha sagt at «kundene kunne føle seg ukomfortable i prøverommet» og at hun «kunne skremme bort kunder».

- Det er en veldig alvorlig sak når unge mennesker skal sitte der å være offer for butikkens ubehag for en seksuell orientering. Det er hårreisende, og heldigvis lenge mellom hver gang vi hører sånt, sier Nylund til Dagbladet.

- Resten av oss reagerer heldigvis med en ryggmargsrefleks på at dette er galt, sier han.

Overfor Dagbladet benekter butikkeier Borkmo kategorisk alle anklager rettet mot ham, men tredje person som var på intervjuet, butikksjef på B. Young i Steinkjer, Heidi Elisabeth Gulstad, bekrefter overfor Dagbladet at det ble stilt flere uheldige spørsmål under intervjuet.

Anmelder forholdet Vistven Moe forteller til Dagbladet at hun nå har tenkt til å gå videre med saken til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

- Jeg har tenkt på dette de siste dagene, og har nå bestemt meg for å anmelde saken til LDO, sier Vistven Moe til Dagbladet.

Vistven Moe får full støtte fra Bård Nylund i LLH til å føre saken videre.

- Dette er en alvorlig overtredelse. Dette er både diskriminerende mot henne, og mot lesbiske som gruppe. Norge fikk ny diskrimineringslov 1. januar 2014, og det denne jenta skal ha opplevd er forbudt ved lov. Hun har full støtte av oss, sier Nylund til Dagbladet.

- Ulovlig Avdelingsleder i LDO, Claus Jervell, forteller at ombudet fungerer som et alternativ til rettsvesen i diskrimineringssaker. Om en sak blir sendt inn til dem, får begge parter mulighet  til  å legge fram sitt syn før ombudet konkluderer. Siden det er varslet at denne saken vil bli klaget inn, kan ikke Ombudet kommentere mer konkret.

- Så må vi se grundig på denne saken, før vi kan uttale oss noe mer om dette, sier Jervell til Dagbladet.  

Jervell forteller på generell basis at det er ulovlig å stille spørsmål om seksuell legning i jobbintervju.

- Det er ikke lov til å stille spørsmål om seksuell legning i jobbintervju. Det er heller ikke lov til å legge vekt på seksuell legning i en ansettelse.

B. Young undersøker saken Samtidig varsler Retail manager for B. Young, Heidi Egebæk Villumsen, at butikk-kjeden nå kommer til å starte en undersøkelse på saken.

- Vi er forferdet over det faktum som blir beskrevet. Hvis informasjonen som kommer fram er riktig, er det helt uakseptabelt. Vi vil nå undersøke omstendighetene i saken, for å avklare hva ble sagt under intervjuet. Deretter vil vi avgjøre hvilke konsekvenser det kan få for eieren, sier Villumsen til Dagbladet.
 
- Jeg ønsker virkelig å understreke at vi på B. Young er åpen for alle søkere. Når vi skal ansette nye medarbeidere, velger vi dem alltid på grunn av kvalifikasjoner, sier Villumsen.

TRAKASSERT: Vistven Moe forteller at hun ikke ønsker å framstå sutrete, men at Borkmo gikk langt over streken. Illustrasjonsfoto av Amfi-senteret hvor B. Young-butikken ligger: Google Maps. Foto innfelt: Privat.
TRAKASSERT: Vistven Moe forteller at hun ikke ønsker å framstå sutrete, men at Borkmo gikk langt over streken. Illustrasjonsfoto av Amfi-senteret hvor B. Young-butikken ligger: Google Maps. Foto innfelt: Privat. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer