Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO: - De som er på utsiden rammes hardest

«Ille», mener LO om å kutte i permitteringsordningene og tiltak som rammer arbeidsløse.

IKKE IMPONERT:  LO-leder Gerd Kristiansen er overrasket over flere forslag fra Erna Solberg-regjeringen i statsbudsjettet, og mener arbeidsledige og svake grupper i samfunnet har mye å tape. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE IMPONERT: LO-leder Gerd Kristiansen er overrasket over flere forslag fra Erna Solberg-regjeringen i statsbudsjettet, og mener arbeidsledige og svake grupper i samfunnet har mye å tape. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ille at det er de som allerede har havnet på utsiden, som skal rammes hardest, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

I sitt forslag til statsbudsjett går den nye regjeringen inn for å endre reglene for å permittere arbeidstakere for å redusere utbetalingen av dagpenger. Dette gir en innsparing på i alt 146 millioner kroner.

I tillegg foreslår regjeringen kutt i en rekke andre arbeidsmarkedstiltak, som til sammen skal gi en besparelse på 250 millioner kroner.

Død for bedrifter Forslaget kom brått på arbeidstakerorganisasjonene.

- Dette kom veldig overraskende, sier Kristiansen, som påpeker at særlig fiskeindustrien vil bli rammet. Fiskerinæringen er preget av store sesongvariasjoner, og har derfor har hatt mange særordninger i regelverket om permitteringer. Regjeringen foreslår imidlertid at disse fjernes.

- Dette kan bety den visse død for mange bedrifter, sier Kristiansen til NTB.

- Vi må ikke slå beina under bedriftene før man har rammer på plass som sikrer lønnsomheten i næringen, framholder hun.

Sterke reaksjoner Også fra annet hold kommer det sterke reaksjoner på innsparingene, som regjeringen begrunner med at usikkerheten ved å bli permittert over lengre tid kan være mer belastende enn å måtte finne seg nytt arbeid. Regjeringen sier i klartekst at den vil ha flere oppsigelser i stedet for utstrakt bruk av permitteringer.

- Dette er en dramatisk endring for anleggsbransjen. For mange bedrifter kan dette bety at man velger oppsigelser framfor permittering, noe som kan medføre at verdifull kompetanse forsvinner fra bransjen, sier administrerende direktør Trond Johannesen i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i en uttalelse.

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener at endringene speiler dagens økonomiske situasjon.

- I en normalsituasjon er det ikke riktig å velte utgiftene over på det offentlige. Men ordningene kan justeres etter behov, sier hun.

Kutter i tiltak Regjeringen foreslår også kutt i de ordinære arbeidsmarkedstiltakene med 2.000 plasser. Det er en uakseptabel politikk nå som arbeidsløsheten øker, mener Unio-leder Anders Folkestad.

- Det er en villet politikk å få flere i arbeid. Da er det feil å kutte i skatter framfor å beholde tiltak, sier Folkestad i en pressemelding.

Arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Arbeiderpartiet Dag Terje Andersen mener at Norge er på vei inn i en usikker periode for norske arbeidsplasser.

- Da blir det feil å stramme inn permitteringsreglene for å spare penger. Her svikter den nye regjeringen både arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Andersen.

Arbeidsgivere rammes Også arbeidsgiverne blir rammet av permitteringsforslaget, fordi de må selv stå for en større del av utbetalingene til de permitterte i fremtiden. Blant annet foreslås arbeidsgivernes lønnsplikt fordoblet fra dagens 10 til 20 dager med virkning fra 1. januar neste år.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er i utgangspunktet ikke negativ til forslaget.

- Det er de store linjene i budsjettet som er viktig. Vi kan ikke ta for gitt at velferden kan fortsette på dagens nivå, sier hun.
(NTB)