BRUTALT ARBEIDSLIV: Endringen av arbeidsmiljøloven vil føre til at hver fjerde arbeidstaker er midlertidig ansatt. Det er en gavepakke til den useriøse delen av arbeidslivet, sier LO-nestleder, Hans Christian Gabrielsen (45) nye leder Gerd Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BRUTALT ARBEIDSLIV: Endringen av arbeidsmiljøloven vil føre til at hver fjerde arbeidstaker er midlertidig ansatt. Det er en gavepakke til den useriøse delen av arbeidslivet, sier LO-nestleder, Hans Christian Gabrielsen (45) nye leder Gerd Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

LO: - Gavepakke til useriøst arbeidsliv

- Nå blir fast og midlertidig ansettelse likestilt, sier LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): LO er svært skuffet over at regjeringen ikke har hørt på rådet fra en samlet fagbevegelsen, og likevel innfører generell adgang til midlertidige ansettelser.

- Faste og midlertidige ansetteler blir nå likestilte. Vi vil se en utvikling med færre fast ansatte og flere midlertidige. Det betyr at vi nå risikerer at en av fire norske arbeistakere vil gå midlertidig ansatt. Vi har allerede, med dagens regelverk, 200 000 midlertidig ansatte. Nå åpner man for generell adgang til midlertidige ansettelser.  Jeg betrakter dette som en gavepakke til den useriøse dele av norsk arbeidsliv, sier Gabrielsen.

Han frykter at økt midlertidighet også kan føre til mer arbeidslivskriminalitet.

- Man har jo valgt å fjerne et virkemiddel mot arbeidslivskriminalitet ved å fjerne retten til kollektivt søksmål. Det er derfor jeg sier at lovendringen er en gavepakke til den useriøse delen av arbeidslivet. Følgen kan bli et mer brutalt arbeidsliv, sier Gabrielsen.

- Løftebrudd av KrF Han er skuffet over KrF, som i utgangspunktet var mot åpning for mer midlertidighet.

- Jeg er veldig skuffet over det jeg oppfatter som løftebrudd i forhold til det de sa i valgkampen. Da sa de at de ville gå mot midlertidige ansettelser, unntatt ved midlertidige behov. Dette har de nå forlatt, og åpner for en generell adgang til midlertidig ansettelse. Det er svært skuffende, sier Gabrielsen.

Nytteløs streik Han konstaterer at storstreiken 28. januar ikke har hatt noen effekt.

- At 150 000 fagorganiserte over hele landet protesterte 200 steder, gjorde tydeligvis ikke inntrykk på denne regjeringen. Og det er veldig å beklage, men jeg er heller ikke overrasket, for de har ikke lyttet til råd før, sier Gabrielsen.