SKATTLEGGING AV TIPS:

LO: - Hadia må ha misforstått

Ap-nestlederen på kollisjonskurs med LO. - Her er vi enige med Siv Jensen, sier Clas Delp i Fellesforbundet.

LO OG SIV: - Litt spesielt for oss i LO å være mer på linje med Fremskrittspartiets finansminister Siv Jensen enn med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i denne saken. Men vi får tro det ikke blir en vane, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
LO OG SIV: - Litt spesielt for oss i LO å være mer på linje med Fremskrittspartiets finansminister Siv Jensen enn med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i denne saken. Men vi får tro det ikke blir en vane, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hadia Tajik uttrykker bekymring over at tipsing på restauranter og barer skal bli så institusjonalisert at det går ut over lønnen til dem som jobber i utelivsbransjen.

- Det er ekstra bekymringsverdig når regjeringen selv bidrar til ytterligere institusjonalisering med å skattlegge tips. Fordi vi risikerer nå at antatt tips regnes inn i lønnen. En slik retning ønsker jeg ikke for norsk arbeidsliv, uttalte Hadia Tajik til Dagbladet.

SKATTEPLIKTG: Bartendere i Oslo har delte meninger om skattelegging av tips. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Her må Hadia Tajik og Arbeiderpartiet ha misforstått, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet.

Han har selv mange års erfaring som kelner og opplyser at LO-medlemmene i hotell- og restaurantbransjen stiller seg bak regjeringens forslag om skatt på tips.

- Litt spesielt for oss å være mer på linje med Fremskrittspartiets finansminister Siv Jensen enn med Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik i denne saken. Men vi får tro det ikke blir en vane, sier Clas Delp.

Fellesforbundets sekretær peker på at tips allerede er skattepliktig.

- De endringene regjeringen foreslår består i at det er arbeidsgiver som skal foreta trekket. Det blir en forenkling for våre medlemmer, som fra nyttår slipper å gjøre dette selv, sier Clas Delp.

Paradokset

Forbundssekretæren poengterer hva som blir den store endringen fra årsskiftet:

- Det er at arbeidsgiver må betale inn arbeidsgiveravgift for tipspengene, som blir en merkostnad for den enkelte bedrift. Men for de ansatte i utelivsbransjen er fordelen at tips regnes som lønn, noe som gir bedre rettigheter for opptjening av pensjon og sykepenger. Det er et paradoks at de ansatte i dag egentlig skal betale skatt av tips, uten at det gir noen rettigheter, sier Clas Delp.

- Forenkling og styrking

Da Dagbladet møtte finansminister Siv Jensen og arbeidsminister Anniken Hauglie tidligere i uka, tok begge til orde for at skatt på tips vil være til fordel for hotell- og restaurantarbeiderne.

- Dette forslaget vil være en forenkling og en styrking av de ansattes rettigheter ved å behandle tips som annen inntekt. Det er det enkleste for arbeidstakeren at arbeidsgiver innberetter tips som lønn. Da får vi bedre rettigheter for de ansatte, mindre svart arbeid og et ryddigere arbeidsliv, uttalte Siv Jensen.

Anniken Hauglie fulgte opp:

- De fleste av oss betaler restaurantregningen med kort, og det vil derfor være veldig enkelt for en restauranteier å rapportere inn, fordi pengene allerede er på konto, sier Anniken Hauglie.

LO ga sin støtte

I høringsnotatet, som LO sendte til Skattedirektoratet 23. april i år, skrev LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad og LO-sekretær Are Tomasgard:

«LO støtter forslagene til Skattedirektoratet om å endre praksis for registrering og rapportering av tips (tidligere drikkepenger). LO anerkjenner at tips alltid har vært skattepliktig, men praktiseringen av skatteinnbetaling har vært mangelfull.

For enkelte arbeidstakere har tips vært en viktig del av den enkeltes disponible inntekt, og blir av flere tatt hensyn til når timelønn fastsettes. En praksis med at tips sees på som en fordel som kan erstatte lønn, er LO sterkt negative til. En konsekvens av en slik praksis er at flere arbeidstakere til dels går glipp av viktige rettigheter og opptjening.

LO støtter en endring som gjør at tips behandles og likestilles med lønn. Dermed vil det betales pliktig arbeidsgiveravgift av beløpet, som vil gi pensjonsopptjening, grunnlag for sykepenger og det vil utløse feriepenger til tipsmottaker. LO er videre enige i at den sjablongbeskatningen som er praktisert i forbindelse med prosentlønnssystemet fases ut.

Ved den foreslåtte rapportering av tips, vil vi kunne få en mer gjennomsiktig ordning, som reduserer skatteunndragelser og en andel av den svarte økonomien. Men tips endrer ikke karakter. Det vil fortsatt være en frivillig ordning for gjester. En gave som ikke kan forventes.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer