Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO: - Kjipt og brutalt

- Kjipt for folk flest. Brutalt for offentlig sektor og velferdsstaten, sier lederen av LO Stat om regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Regjeringen fortsetter de såkalte ostehøvelkuttene gjennom avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE) også neste år.

Fra 2015 har driftsbudsjettene til statlige virksomheter blitt slanket med 10 milliarder kroner. For neste år foreslås det nye kutt på 0,5 prosent av driftsbudsjettene.

Dette kommer på toppen av andre kutt, advarer Egil André Aas, som er leder av LO Stat.

Må nedbemannes

- Dette er et typisk blåblått budsjettforslag. Bra for noen, kjipt for folk flest og brutalt for offentlig sektor og velferdsstaten. Dessverre, sier Aas.

Han viser til at de ansatte ved Brønnøysundregistrene rett før helga ble informert om at opptil 60 ansatte kan miste jobben de neste årene.

- En direkte konsekvens av regjeringens flate ostehøvelkutt i staten de siste fire årene. Generelle rammekutt, helt uten prioriteringer. Nå er det ikke flere steder å kutte. Nå må det nedbemannes for å kunne levere på regjeringens innsparingskrav, sier Aas.

NAV-kutt på 1 prosent

I forkant av statsbudsjettet fryktet Aas at ABE-kuttene ville økes fra 0,5 til 0,8 prosent. Han understreker at kuttene i budsjettforslaget kommer på toppen av andre innsparinger.

- For NAV vil det samlede kuttbehovet være nærmere 1 prosent i 2020. Det betyr lengre behandlingstid. Vi har også hørt om lavere bemanning i fengslene, et tollvesen som ikke får gjort alle oppgavene sine, og politi og domstoler som ikke klarer å levere. Det er nå gått så langt at Domstoladministrasjonen frykter for rettssikkerheten, sier Aas og viser til fortellinger som ble formidlet på LO Stats landskonferanse i september.

Frykt for framtida

Lederen av LO Stat er bekymret for framtida.

- En ting er kutt som rammer den daglige driften og som merkes blant brukerne. Noe annet og ganske underkommunisert, er at virksomhetene må omprioritere slik at planlegging- og utviklingsarbeid for framtida lider. Vi har fortsatt ikke sett de fulle følgene av dette. De kommer vi til å få i fanget i årene som kommer, mener Aas.

Kuttene er et paradoks når det samtidig skal omstilles, mener han:

- Samfunnet blir mer komplekst, kravene til statlig og offentlig sektor for øvrig blir stadig større. Men denne regjeringen svekker staten som fellesskapets instrument. Får den sitte lenge nok blir vel statsbudsjettet også satt ut på anbud, sier Aas.

Mer igjen for pengene

Ifølge regjeringen vil reformen stimulere til mer effektiv statlig drift og skape handlingsrom til å finansiere satsinger på områder som velferd, forskning, utvikling og utdanning, og styrke samferdsel, politi og forsvar.

«Regjeringen bygger sin politikk på en effektiv bruk av fellesskapets ressurser. For å hente ut potensialet, må det stilles klare krav om mindre byråkrati og mer igjen for skattebetalernes penger», heter det om ABE-reformen i forslaget til statsbudsjett.

Samlet er effekten av AGE-reformen beregnet til 1,7 milliarder kroner i 2020.

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hva statsbudsjettet betyr for deg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media