LO: - Kjipt og brutalt

- Kjipt for folk flest. Brutalt for offentlig sektor og velferdsstaten, sier lederen av LO Stat om regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

FÅR IGJEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvilke grupper som får igjen på statsbudsjettet. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen fortsetter de såkalte ostehøvelkuttene gjennom avbyråkratiserings- og effektivitetsreformen (ABE) også neste år.

Fra 2015 har driftsbudsjettene til statlige virksomheter blitt slanket med 10 milliarder kroner. For neste år foreslås det nye kutt på 0,5 prosent av driftsbudsjettene.

Dette kommer på toppen av andre kutt, advarer Egil André Aas, som er leder av LO Stat.

Må nedbemannes

- Dette er et typisk blåblått budsjettforslag. Bra for noen, kjipt for folk flest og brutalt for offentlig sektor og velferdsstaten. Dessverre, sier Aas.

Han viser til at de ansatte ved Brønnøysundregistrene rett før helga ble informert om at opptil 60 ansatte kan miste jobben de neste årene.

- En direkte konsekvens av regjeringens flate ostehøvelkutt i staten de siste fire årene. Generelle rammekutt, helt uten prioriteringer. Nå er det ikke flere steder å kutte. Nå må det nedbemannes for å kunne levere på regjeringens innsparingskrav, sier Aas.

NAV-kutt på 1 prosent

I forkant av statsbudsjettet fryktet Aas at ABE-kuttene ville økes fra 0,5 til 0,8 prosent. Han understreker at kuttene i budsjettforslaget kommer på toppen av andre innsparinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer