LO-avgift for uorganiserte

Går det som LO-nestleder Gerd-Liv Valla ønsker, vil hennes medlemmer få høyere lønn og flere frynsegoder enn ikke-organiserte. Uorganiserte kan også bli tvunget til å betale en LO-avgift. - Du verden, dette var jo voldsomt, sier lederen i Akademikerne, Per Kristian Sundnes. Han har ingen tro på avgiftsforslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder Valla opplever misnøye fra medlemsrekken over at uorganiserte personer får samme goder som LO-medlemmer. Hun vil derfor sikre LO-organiserte flere fordeler, samtidig som hun ser muligheten for å innføre en tariffavgift for uorganiserte.

- På mine reiser opplever jeg at stadig flere LO-medlemmer tar opp problemet med gratispassasjerer. De spør: Hvorfor skal jeg betale kontigent når de uorganiserte får det samme, sier Valla til Dagens Næringsliv.

Høyere lønninger, egne ferie- og fritidsreformer og tariffavgift for uorganiserte er tiltak Valla håper kan få medlemsmassen til LO oppover igjen. LO har aldri hatt en lavere andel lønnsmottagere på sine medlemslister.

Mot tvang

Leder i Akademikerne, Per Kristian Sundnes, hoppet ikke i taket av glede da han hørte om det nye Valla-forslaget om en tvunget LO-avgift for uorganiserte.

- Vi må friste våre medlemmer mer enn vi truer dem. Jeg tror ikke dette forslaget vil bli gjennomført, sier Sundnes til Dagbladet.no.

Problemstillingen Valla tar opp er kjent, også for Akademikerne. Organisasjonens medlemmer irriterer seg over at ikke-organiserte forventer å få samme lønn og goder som medlemmene - uten at de må betale for dette.

- Det er vanskelig å finne gode svar. Men derfra til å lage en avgift... Som en prinsipiell vei er dette meget betenkelig. Dette er ikke noe virkemiddel og strider mot prinsippet om organisasjonsfrihet, sier lederen.

Valla lanserer et forslag om en tariffavgift for uorganiserte, der uorganiserte må betale en avgift for «vedlikehold» av tariffavtalen.

Er dette et forslag for en organisasjon på gyngende grunn?

- Det er klart at LO står overfor større utfordringer enn mer profesjonaliserte organisasjoner. Det er jo ikke arbeidere igjen, lenger, sier Sundnes.

<B>AVGIFT FOR IKKE-MEDLEMMER. Påtroppende LO-leder Gerd-Liv Valla vil innføre en avgift for de om ikke er medlemmer.
STØTTER IKKE VALLA: Leder i Akademikerne, Per Kristian Sundnes, mener Vallas forslag strider mot prinsippet om organisasjonsfrihet.