Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO: Barentsburg-etterlatte kan ha krav på erstatning

TROMSØ (NTB): Familiene til de 23 russiske og ukrainske gruvearbeiderne som omkom i gruveulykken i Barentsburg sist høst kan ifølge norsk lovgivning ha krav på erstatning på opptil 600 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder LO-advokat Jannicke Johannesen, som har sett nærmere på det juridiske grunnlaget for erstatning etter gruveeksplosjonen 18. september i fjor.

- Vi mener det er gode holdepunkter for at familiene kan ha krav på erstatning på tre forskjellige grunnlag, sier LO-advokaten, som nå arbeider for å få kontakt med de pårørende for å finne ut om de ønsker å reise et felles krav.

I følge utredningen fra LOs juridiske kontor, er det russiske gruveselskapet Trust Arktigukol pliktig til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte.

- Dette har ikke trusten gjort. I slike tilfeller kan erstatning søkes fra yrkesskadeforsikringsforeningen, en sammenslutning av forsikringsselskaper. Standardforskriftene for denne ordningen gir grunnlag for et høyt erstatningskrav. Den øvre grensen for erstatning er satt til 600 000 kroner, sier Jannicke Johannesen til NTB.

LO mener også at Bergverksordningen gjelder for russisk gruvedrift på Svalbard. Etter disse reglene kan etterlatte ha krav på to årslønner. For å sikre utbetalinger etter Bergverksordningen, plikter arbeidsgiverne å stille sikkerhet for et visst beløp som er fastsatt av Næringsdepartementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!