LO: Barentsburg-etterlatte kan ha krav på erstatning

TROMSØ (NTB): Familiene til de 23 russiske og ukrainske gruvearbeiderne som omkom i gruveulykken i Barentsburg sist høst kan ifølge norsk lovgivning ha krav på erstatning på opptil 600 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det hevder LO-advokat Jannicke Johannesen, som har sett nærmere på det juridiske grunnlaget for erstatning etter gruveeksplosjonen 18. september i fjor.

- Vi mener det er gode holdepunkter for at familiene kan ha krav på erstatning på tre forskjellige grunnlag, sier LO-advokaten, som nå arbeider for å få kontakt med de pårørende for å finne ut om de ønsker å reise et felles krav.

I følge utredningen fra LOs juridiske kontor, er det russiske gruveselskapet Trust Arktigukol pliktig til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte.

- Dette har ikke trusten gjort. I slike tilfeller kan erstatning søkes fra yrkesskadeforsikringsforeningen, en sammenslutning av forsikringsselskaper. Standardforskriftene for denne ordningen gir grunnlag for et høyt erstatningskrav. Den øvre grensen for erstatning er satt til 600 000 kroner, sier Jannicke Johannesen til NTB.

LO mener også at Bergverksordningen gjelder for russisk gruvedrift på Svalbard. Etter disse reglene kan etterlatte ha krav på to årslønner. For å sikre utbetalinger etter Bergverksordningen, plikter arbeidsgiverne å stille sikkerhet for et visst beløp som er fastsatt av Næringsdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer