Lønnsfesten i Oslo-skolen:

LO-forbund: - Forkastelig

Utdanningsetaten har brukt millioner på lønnsøkninger, konsulentbruk og coaching. - Øker forskjellene i samfunnet, sier LO-forbund. Utdanningsforbundet sier de har påpekt problemet i mange år.

SKUFFET: Anne Finborud, leder for Skolenes landsforbund, er skuffet over lederlønningene i Utdanningstetaten. Foto: Heiko Junge / NTB
SKUFFET: Anne Finborud, leder for Skolenes landsforbund, er skuffet over lederlønningene i Utdanningstetaten. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne forrige uke fortelle at minst seks direktører i Oslo-skolen fikk store lønnsøkninger i august, uten at ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) var kjent med saken.

Og torsdag avslørte Dagbladet at etaten har bedt om ekstern bistand til 12 millioner kroner til planlegging av leseprøver i grunnskolen. Millionbruken ble begrunnet med «mangel på kompetanse» i Utdanningsetaten.

En provokasjon

Anne Finborud, leder for Skolenes landsforbund - et fagforbund i LO - rister på hodet over etatens pengebruk.

- Det er forkastelig. Jeg må virkelig si at jeg ble veldig skuffet av å lese om direktørlønninger. Det ødelegger respekten for ordningene vi har, øker forskjellene i samfunnet og svekker grunnlaget for velferdsstaten, sier Finborud til Dagbladet og fortsetter:

MÅ TA ANSVAR: Forbundsleder Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund krever at byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) tar ansvar. Foto: Bo Mathisen / Skolenes landsforbund
MÅ TA ANSVAR: Forbundsleder Anne Finborud fra Skolenes Landsforbund krever at byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) tar ansvar. Foto: Bo Mathisen / Skolenes landsforbund Vis mer

- På vegne av mine medlemmer må jeg si at dette er en provokasjon.

Hun synes det er uforståelig at en rødgrønt byråd har økende lederlønninger og konsulentbruk, til tross lovnader om det motsatte.

- Her er det bare å vende ryggen til. De får rette det opp, sier hun.

Nå forventer hun at byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) tar ansvar.

- Hvis det skal være noe mening ved å sitte med politisk makt, må man ikke unnskylde seg og si «jeg har ikke noe med det å gjøre». De burde stå inne for det og gjøre noe med det, sier hun.

- Jeg mener at de burde sette seg ned sammen og finne en måte og retrettere på. Det blir bare vondt når de prøver å si at de ikke har ansvar for det. Folk mister troa på det systemet vi har, sier Finborud.

Vil be om redegjørelse

- Når det gjelder konsulentbruk i Utdanningsetaten har vi i mange år vært kritiske til dette, noe vi har påpekt overfor etaten gjentatte ganger, sier Aina Skjefstad Andersen, leder Utdanningsforbundet Oslo, til Dagbladet.

Skjefstad Andersen stiller seg bak Eivor Evenruds (R) krav om at pengebruken i Utdanningsetaten må ned.

KRITISK: Aina Skjefstad Andersen, leder Utdanningsforbundet Oslo, er kritisk til Utdanningetatens pengebruk. Foto: Tom Egil Jensen / Utdanningsforbundet
KRITISK: Aina Skjefstad Andersen, leder Utdanningsforbundet Oslo, er kritisk til Utdanningetatens pengebruk. Foto: Tom Egil Jensen / Utdanningsforbundet Vis mer

- Vi er enig med Eivor Evenrud sin reaksjon, både når det gjelder konsulentbruk og direktørlønn. Vi vil be om en redegjørelse for den totale konsulentbruken i Utdanningsetaten i MBU, sier Skjefstad Andersen.

Eivor Evenrud i Rødt, byrådets eget støtteparti, krever umiddelbar handling fra Inga Marte Thorkildsen:

- Jeg er sjokkert over at et rødgrønt byråd ikke selv ser hvor dumt dette er og tar politiske grep, sa Evenrud til Dagbladet torsdag.

Urovekkende

Skjefstad Andersen setter også spørsmålstegn ved at Utdanningsetaten i sommer inngikk en ekstern rammeavtale med UiO verdt opp mot 12 millioner.

Etaten ber i anbudet om ekstern bistand til å følge opp leseprøver i Oslo-skolen, begrunnet med «mangel på kompetanse» i etaten.

- Dersom det nå er nødvendig for Utdanningsetaten å analysere disse prøvene på etatsnivå, har man da i alle disse åra analysert disse uten å ha nødvendig kompetanse? Eller er det først nå man har oppdaget eller definert et behov for å analysere på etatsnivå, spør Aina Skjefstad Andersen.

- Det er i så fall urovekkende, sier hun.

- At Utdanningsetaten bestilte og rullet ut disse prøvene til skolene, uten at de selv hadde kompetanse til å analysere resultatene, og at de i så fall på det tidspunktet ikke sørget for å bygge denne kompetansen, framstår som svært underlig.

Varslet nye endringer

Inga Marte Thorkildsen varslet onsdag nye grep etter Dagbladets sak.

Til Dagbladet på lørdag sier SV-toppen at debatten om hvorvidt hun tar ansvar eller ikke kan bare avlyses.

- Jeg tar ansvar, punktum. Jeg uttrykte meg uheldig i bystyret, fordi jeg forsto det sånn at opposisjonen ønsket at jeg skulle inn i de konkrete lønnsfastsettelsene. Det ville i så fall være feil. Når det er sagt, mener jeg at disse lønnsøkningene ikke burde skjedd. Derfor har vi nå fått på plass et nytt system som gjør at slike økninger ikke kommer til å skje på denne måten for framtida, sier Thorkildsen.

- Jeg forstår veldig godt ansatte i skolen som reagerer på det de opplever som forskjellsbehandling. Dette er særlig alvorlig i en utfordrende tid hvor mange har stått på ekstra mye for å sikre elevene våre en best mulig skolehverdag. Derfor er det viktig å få bedre kontroll over lønnsutviklingen for ledere. Jeg mener vi vil få det nå.

Lønnsfest, hodejegere og coaching

Mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til sterk lønnsmoderasjon, har flere direktører fått store lønnshopp, opp mot 140 000 kroner i året. Dette har høstet sterke reaksjoner, både politisk og fra mange lærere i Oslo-skolen.

Sakene medførte at etaten i helga endret prosedyrene for lønnsforhøyelse blant de mange direktørene.

Etaten har den siste tida også oppbemannet i toppen, og gått fra 22 til 28 direktører, tross lovnader om det motsatte. Snittlønna for direktørene er minst 1,1 millioner kroner.

Dagbladet fortalte nylig at Utdanningsetaten også har brukt 8 millioner kroner på hodejegere og konsulenter fra Ernst & Young. Onsdag avslørte Dagbladet bruk av 2,5 millioner på amerikansk ledercoaching.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer