KUNNE UTTRYKT SEG ANNERLEDES: Forbundsleder Anne Finborud i LO-forbundet Skolenes landsforbund ba regjeringen hviske KS i øret. - Jeg kunne skrevet tankeinnholdet på en klokere måte, som ikke var til å misforstå, sier forbundslederen til Dagbladet. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund
KUNNE UTTRYKT SEG ANNERLEDES: Forbundsleder Anne Finborud i LO-forbundet Skolenes landsforbund ba regjeringen hviske KS i øret. - Jeg kunne skrevet tankeinnholdet på en klokere måte, som ikke var til å misforstå, sier forbundslederen til Dagbladet. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbundVis mer

LO-forbund ba regjeringen «hviske KS i øret»

- Jeg ser at dette burde vært uttrykt på en annen måte, sier forbundslederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) ertet på seg LO-leder Gerd Kristiansen da hun under NHOs årskonferanse tidligere denne måneden uttalte at hun håpet på et moderat lønnsoppgjør.

- Dette er innblanding, lød Kristiansens kommentar til TV 2. Hun viste til at lønnsdannelsen i Norge er en sak mellom arbeidsgivernes sammenslutninger og arbeidstakernes fagforeninger, og ville ikke høre noe av Solbergs forhåpninger til de kommende forhandlingene.

- Hun skal ikke si noe om det, rett og slett, fastslo Kristiansen overfor kanalen.

Motbør fra LO sentralt Men ikke alle i LO-systemet er like opptatt av at regjeringen alltid holder seg unna, i hvert fall tilsynelatende.

Som Dagbladet omtalte tidligere i dag, var Skolenes landsforbund, LOs lærerforbund, en av lærerorganisasjonene som fredag formiddag  brøt arbeidstidsforhandlingene med KS. De trakk seg samtidig fra det såkalte GNIST-partnerskapet, som er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet og en rekke tunge samfunnsorganisasjoner om å styrke status og rekruttering til læreryrket.

Og i brevet LO-forbundet har sendt til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), heter det:

«Skolenes landsforbund har respekt for at departementet ikke blander seg i forhandlingene, men vårt råd er likevel at KS blir hvisket noe i øret.»
 
På spørsmål fra Dagbladet om LO stiller seg bak formuleringen, svarer LO-sekretær Are Tomasgard:

- LO kan ikke se at departementet har noen rolle i tarifforhandlingene i kommunal sektor.

Heller ikke i Kunnskapsdepartementet ser man ut til å sette særlig pris på rådet:

- Det er et viktig prinsipp i Norge at regjeringen ikke blander seg i lønnsforhandlinger mellom partene. Utover det ønsker vi ikke å kommentere, sier statsekretær Birgitte Jordahl (H). 

- Burde vært uttrykt på en annen måte Skolenes landsforbund er medlem i Landsorganisasjonen i Norge (LO), og er tilsluttet LO Stat og LO Kommune. Forbundet har om lag 6500 medlemmer. Forbundsleder Anne Finborud sier til Dagbladet at Skolenes landsforbund selvsagt deler oppfatningen til LO sentralt og Kunnskapsdepartementet.

- Men etter vår oppfatning er bakteppet her litt annerledes, og vi oppfordrer dem ikke til å blande seg i tarifforhandlingene. Slik vi oppfatter det, blir det arbeidet statsråden prioriterer for tida direkte motarbeida av KS. Jeg regner med at statsråden på eget initiativ hvisker noen beklagende ord i øret på KS, sier hun til Dagbladet. 

- Jeg ser at denne motsetningen burde vært uttrykt på en annen måte. Det ligger ingen motsetning her som bør spores ut av sine dimensjoner. Men altså: Jeg kunne skrevet tankeinnholdet på en klokere måte, som ikke var til å misforstå, fortsetter hun.