LO-forbund vil ha IKEA-boikott

Norsk Treindustriarbeiderforbund (NTIF) vil ha boikott av møbelgiganten IKEA, etter at The Sunday Times avslørte at konsernet betaler ansatte ved en av fabrikkene i Romania tre kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mener IKEA bør boikottes. IKEA setter Norden i et dårlig lys. Dette er noe vi har diskutert med jevne mellomrom, sier forbundsleder Anton Solheim i Treindustriarbeiderforbundet til Aftenposten. Solheim mener flere forbund bør gå sammen om en boikott av IKEA, og han vil ta saken opp på den Nordiske Bygg- og Trearbeiderføderasjonen i København om to uker.

Leder for internasjonal avdeling i LO, Jon Ivar Nålsund, opplyser at LO ikke er uvillig til å ta i bruk boikott.

De 900 arbeiderne ved møbelfabrikken Magura Codlea i Romania arbeider 44 timers uke, og får betalt i snitt cirka 3 kroner timen. De bor i slumlignende blokker eid av fabrikken, men blir likevel trukket for strøm og husleie. Oppvarming og sanitære forhold er elendige. Familier må bo på ett rom og deler toalett med 15 andre. De dårlige forholdene går på helsa løs.

Magura-fabrikken ble privatisert i 1992. En ny lov ga arbeiderne anledning til å overta, men styret valgte i stedet å oppta et lån fra IKEA og kjøpe fabrikken selv. Det sier en av de faglige lederne for trevarearbeiderforbundet, Vasile Badica til The Sunday Times. Da arbeiderne oppdaget at de var blitt ført bak lyset, gikk de til sitt-ned aksjon. Den daværende direktøren hengte seg.

IKEA er kjent med de harde leve- og arbeidsforholdene, men viser til at fabrikken ikke er deres ansvar. IKEA erkjenner imidlertid at møbelfabrikken Magura i byen Codlea ble kjøpt av staten og modernisert med et lån fra IKEA.

En svensk tv-dokumentar påviste for en stund siden hvordan IKEA og Hennes & Mauritz systematisk satser på underleverandører de både kan presse i pris og samtidig fraskrive seg ansvaret for.