LO frykter utrygghet for jobb og inntekt

LO Klikk for ingress.

20130604. LO leder Gerd Kristiansen raser mot asfaltbandene og steinleggerbander. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
20130604. LO leder Gerd Kristiansen raser mot asfaltbandene og steinleggerbander. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsplattformen legger opp til en rekke endringer i norsk arbeidsliv. NHO gleder seg, mens LO frykter for arbeidstakernes rettigheter.
- Det gjelder ikke minst svekkelse i arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid og åpning for økt bruk av midlertidige stillinger, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

- Det betyr mindre trygghet for jobb og inntekt for arbeidstakerne, og økt makt til arbeidsgiver, sier Kristiansen, som også frykter reversering av tiltak mot sosial dumping.

NHO-leder Kristin Skogen Lund er langt mer positiv til Sundvolden-erklæringen.

- Å åpne for mer fleksibel bruk av midlertidige ansettelser er viktig, sier Skogen Lund, som mener dette vil gi flere et springbrett inn i faste stillinger.

Endre arbeidsmiljøloven I regjeringsplattformen som Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen la fram mandag, heter det at fast ansettelse fortsatt skal være hovedregelen.

Men samtidig vil den nye regjeringen «utvide adgangen til bruk av midlertidige ansettelser».Høyre og Frp vil også «myke opp» arbeidsmiljøloven på områder som gjennomsnittsberegning av arbeidstid, alternative turnusordninger og uttak av overtid.

Et eget arbeidstidsutvalg skal nedsettes for å utrede hvordan arbeidskraften «best mulig kan tas i bruk i de kommende tiårene». Men dagens sykelønnsordning videreføres, slik partiene lovet i valgkampen.

Pensjoner Høyre og Fremskrittspartiet går også inn for å levealdersjustere uføres alderspensjon på lik linje med andre pensjonister samt utrede barnetillegget i uføretrygden.

- Vi kjempet fram at uføre alderspensjonister som ikke kan jobbe lenger for å få bedre pensjon, skulle slippe full levealdersjustering. Nå fjerner Høyre og Frp dette, det vil gi dårligere pensjon og betyr milliardkutt for pensjonister som allerede har det trangt, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Sikkerhetsnett Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg ser det annerledes. Ifølge henne skal den nye regjeringen ta et større grep om de svakeste og forhindre utenforskap.

- Altfor mange faller igjennom sikkerhetsnettet. Dette hullet skal vi tette. Vi må få en ny førstelinjetjeneste som gjør det lettere å få hjelp tidligere. Mange barn som tas vare på av barnevernet, fullfører ikke videregående skole. Vi må gi dem skikkelig utdannelse på veien mot voksenlivet, sa Solberg under mandagens pressekonferanse.

Aktivitetsplikt Den nye regjeringen lover også en egen tiltakspakke rettet mot barn som vokser opp i fattige familier. Differensiert foreldrebetaling i barnehager og SFO er ett konkret tiltak.

Regjeringsplattformen slår dessuten fast at det skal bli mer lønnsomt å jobbe, særlig for personer med lav inntekt. Dette skal skje ved å heve minstefradraget i inntektsbeskatningen. Sosialhjelpsmottakere kan bli møtt med krav om aktivitet, slik det kom signaler om i valgkampen. Lavterskeltiltak og arbeidstrening skal sikre at unge kommer seg ut i arbeidslivet, poengteres det.

Engangsstønad Regjeringsplattformen lover også å øke engangsstønaden ved fødsel og adopsjon samt å etablere lokale ordninger for utstyrslån og kontingentstøtte. (NTB)