LITE KONKRETE: LO mener regjeringserklæringen er lite konkret i hvordan de vil skape jobber, og savner konkrete tiltak mot sosial dumping. Her legger Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande fram Jeløy-erklæringen. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
LITE KONKRETE: LO mener regjeringserklæringen er lite konkret i hvordan de vil skape jobber, og savner konkrete tiltak mot sosial dumping. Her legger Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande fram Jeløy-erklæringen. Foto:John T.Pedersen / DagbladetVis mer

LO om regjeringsplattformen

LO: Frykter velferdskutt og privatisering

- Lite konkret regjeringsplattform, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO ser positive signaler i regjeringserklaringen, men synes den er lite konkret på flere områder.

- Det de tre partiene derimot er klar på er at formuesskatten skal kuttes ytterligere og arveavgiften fjernes.

- Det gir mest til de som har mest. Vi frykter at politikken med velferdskutt til de fattigste fortsetter som før, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en pressemelding.

LO sier det er positivt at den nye regjeringen vil prioritere jobbskaping, og lover samarbeid om kompetansereform og kamp mot arbeidslivskriminalitet.

Oslo 15.09.2017
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Intervju om valget
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Oslo 15.09.2017 LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Intervju om valget Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Her er det fortsatt mye som gjenstår for å fylle ambisjonene med konkret innhold. Jeg håper vi framover blir skikkelig involvert i den jobben, sier Gabrielsen.

- Nevner ikke sosial dumping

- Selv om det er positivt at det varsles en aktiv politikk mot arbeidslivskriminalitet, synes jeg det er underlig at man ikke i det hele tatt nevner sosial dumping, som er et like stort problem i norsk arbeidsliv i dag. Tiltak mot arbeidslivskriminalitet må følges opp med penger i budsjettene, der sviktet regjeringen i forrige periode, sier han.

LO-lederen mener den nye regjeringserklæringen er lite konkret på viktige områder som inkludering og kompetansereform.

- Det er positivt med en «inkluderingsdugnad», men erklæringen er lite konkret på hvordan den skal innrettes, sier han.

Han mener det er positivt at regjeringen anerkjenner og sier den vil legge til rette for et organisert arbeidsliv og et velfungerende trepartssamarbeid. Dette må følges opp med konkrete tiltak.

- Det er positivt det den sier om et organisert arbeidsliv, men da må det følges opp med konkrete tiltak. Fagforeningsfradraget økes ikke, på tross av at det ikke er endret siden 2013, sier han.

I regjeringserklæringen heter det også at den nye regjeringen vil fortsette arbeidet med å «modernisere og tilpasse arbeidsmiljøloven», uten å spesifisere hvilke tiltak den sikter til. Skattenivået skal videre ned, men erklæringen sier ikke noe om hvor mye.

Endringer i arbeidstid?

- Den nye regjeringen sier den også vil følge opp anbefalingene fra Arbeidstidsutvalget, men er lite konkret på hvordan. Utvalget foreslo mer bruk av individuelle avtaler og styrking av arbeidsgivers styringsrett når det gjelder arbeidstid, som vil bidra til en svekkelse av den norske modellen, mener LO.

- De tre partiene sier også at de vil «kritisk gjennomgå» innretningen i dagens avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen), før den eventuelt fornyes. Hva de legger i dette, sier de derimot ingenting om.

- Raserer lønns- og arbeidsvilkår

- Jeg registrerer også at regjeringen sier den vil fullføre jernbanereformen, og dermed tilrettelegge for en massiv konkurranse om offentlige midler og salg av offentlig eiendom og infrastruktur, samt rasering av ansattes lønns- pensjons- og arbeidsvilkår.

- Når den samtidig varsler mer bruk av konkurranse om offentlige tjenester, tegner det seg et bilde av en regjering som ønsker mer privatisering og konkurranseutsetting. Det er vi svært kritisk til, sier Gabrielsen.

​Han lover imidlertid konstruktivt samarbeid med den nye regjeringen.

- Samtidig kommer LO til å forsette å forsvare arbeidstakernes rettigheter mot nye angrep på arbeidstakernes rettigheter.