LO-SJEF:Roar Flåthen på kontoret på Youngstorget. Foto: Jacques Hvistendahl
LO-SJEF:Roar Flåthen på kontoret på Youngstorget. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

LO går imot vikarbyrådirektivet

- Kan ikke anbefale Stortinget å implementere direktivet, sier Roar Flåthen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOs sekretariat vedtok mandag å gå imot implementering av EUs vikarbyrådirektiv.

- Vi anbefaler regjeringen ikke å implementere direktivet. Det er basert på den usikkerheten som ligger i vikarbyrådirektivet og vikrningen av en implementering, sier Roar Flåthen.

LO-lederen har tidligere gitt uttrykk for skepsis til vikarbyrådirektivet, men medgitt at det ikke finnes garantier for at det ikke blir implementert selv om LO vender tommelen ned. Derfor er han opptatt av at tiltakspakken regjeringen har gått med på etter krav fra LO, blir vedtatt uansett hva Arbeiderpartiet går inn for.

- Tiltakene er helt avgjørende for å sikre at innleid arbeidskraft får de samme lønns- og arbeidsvilkårene som de ansatte i bedriften de leies ut til, sier han til NTB.

Har snudd
- Underveis i prosessen rundt vikarbyrådirektivet har usikkerheten rundt vikrningen av direktivet økt. Det har vært viktig å sikre en bred forankring i forbundene for vårt standpunkt. Det har vi må fått, sier Flåthen i en pressemelding.

LOs sekretariat møttes i Folkets Hus i Oslo klokka 11.30 i dag for å diskutere det omstridte EU-direktivet. I LO-sekretariatet sitter LOs ledelse, og representanter for de viktigste forbundene.

Sekretariatet skulle blant annet ta stilling til om tiltakene regjeringen har sendt ut på høring er nok til å gjøre direktivet akseptabelt for LO.

Splittet regjering
Regjeringen må ta endelig stilling til direktivet i løpet av vinteren. Arbeiderpartiet står fast på sitt vedtak om å ta direktivet inn i norsk lov.

— Vi er uenige med deler av fagbevegelsen. Det må vi leve med, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) til NTB søndag.

SV ønsker derimot å bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen. Motstanden er også stor i Senterpartiet, som har varslet at de vil legge stor vekt på LOs beslutning.

- Reservasjonsretten er et reelt alternativ. Mange av LOs medlemsforbund har gjort vedtak om at Regjeringen må begynnte reservasjonsretten, basert på usikkerhet om virkningene av å innføre vikarbyrådirektivet, skriver LO i en pressemelding.

Frykter EFTA-domstolen
EUs vikarbyrådirektiv har som mål å gjøre det lettere for arbeidsgivere å leie inn arbeidskraft, og sikre likebehandling av vikarer og fast ansatte.

Motstanden mot direktivet har lenge vokst på grasrota i Landsorganisasjonen. Før møtet var det bare to forbund som hadde flagget støtte til å innføre direktivet. Dagbladets opptelling i januar viste at det var et klart nei-flertall blant forbundene i sekretariatet.  

Alle de tyngste forbundene har sagt tydelig fra at de ikke ønsker direktivet velkommen. 18. januar streiket ti LO-forbund, som representerer over 680 000 medlemmer, for å vise sin motstand.

Motstanderne frykter først og fremst at en implementering skal gi EFTA-domstolen større myndighet over lovene som regulerer det norske arbeidsmarkedet, og svekke arbeidstakernes stilling på sikt.

Glad for støtte
- Vi ser nå at LO med sine 860 000 medlemmer sier at regjeringen må gå for reservasjon mot vikarbyrådirektivet. Også Unio med nær 300 000 medlemmer har sagt klart nei. Det er et svært tydelig signal til en regjering som er tuftet på arbeiderbevegelsen. For SV er denne støtten viktig, sier SVs Karin Andersen i en kommentar til Dagbladet.

- Vikarbyrådirektivet kan bety omfattende svekkelser av tryggheten i norsk arbeidsliv. SV er mot at Norge skal godta direktivet. Det er det vi nå jobber for, sier Andersen.