PÅ BANEN: LO-leder Gerd Kristiansen mener det er på tide at staten punger ut erstatning for tapt arbeidsfortjeneste tild de skadde pionerdykkerne. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ BANEN: LO-leder Gerd Kristiansen mener det er på tide at staten punger ut erstatning for tapt arbeidsfortjeneste tild de skadde pionerdykkerne. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

LO-Gerd: Løs dykkersaken!

LO-leder Gerd Kristiansen ber regjeringen handle raskt for å komme de skadde pionerdykkerne i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg oppfordrer arbeidsminister Robert Eriksson på det sterkeste til å få satt seg ned med dykkerne og forhandle fram en løsning som gir dem den erstatningen de har krav på, sier Gerd Kristiansen.

Den statlig oppnevnte pionerdykkernemnda konkluderte i sin tid med at om lag 260 skadde dykkere og pårørende er erstatningsberettigede.

Stort håp - Jeg vet at engasjementet for Nordsjødykkerne har vært stort i Fremskrittspartiet, og regner med at også Eriksson deler dette engasjementet. Derfor har jeg et stort håp om at han kan få fortgang i saken, sier hun.

LO-lederen mener at oljeveteranene har ventet lenge nok.

- Nordsjødykkernes sak har versert i rettsvesenet i over åtte år, og det er 40 år siden de satte livet på spill for Norges oljerikdom på bunnen av Nordsjøen. De begynner å bli gamle, og skal de ha noe glede av en erstatning for tapt arbeidsfortjeneste må den komme på bordet snart, sier Kristiansen.

Helserisiko Norge ble felt i Strasbourg for å ha brutt artikkel 8 i menneskerettskonvensjonen, som omhandler statens plikt til å beskytte borgernes liv og helse.

- Staten har hele tiden hevdet at bestemmelsen om å sikre personer som utsettes for helserisiko ikke gjelder yrkesrisiko. Den europeiske menneskerettsdomstolen slår i dommen fast at artikkel åtte gjør nettopp det, uttalte en av dykkernes advokater, Katrine Hellum-Lilleengen, til Dagbladet da dommen falt 5. desember.

Anker ikke Allerede samme dag varslet arbeidsminister Robert Eriksson at staten ikke kom til å anke EMD-avgjørelsen.

I et intervju med Dagbladet 19. desember opplyste Frp-leder Siv Jensen at regjeringen har ambisjoner om å finne en løsning for dykkerne.

Statsminister Erna Solberg har senere sagt at «når en rettskraftig dom foreligger, vil regjeringen sikre at den vil bli fulgt opp raskt.»

EMD-dommen ble rettskraftig i går for de seks dykkerne tilsluttet Offshoredykkerunionen. Den sjuende dykkeren, Dag Vilnes, har bestemt seg for å anke.

Til enighet Pionerdykkernes uttrykkelige ønske er at regjeringen kommer dem i møte uten nye langdryge rettsrunder. LO-sjefen er enig.

- Det ville vært en stor fordel hvis staten og dykkerne kunne komme til enighet om en avtale før fristen for å begjære gjenopptakelse av høyesterettsdommen går ut 5. juni, sier Gerd Kristiansen.