- ILLE Det er ekstra ille at nettopp Venstre-leder Trine Skei Grande bruker et selskap som ikke har fulgt loven. Dermed har hun bidratt til et mer useriøst arbeidsliv, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- ILLE Det er ekstra ille at nettopp Venstre-leder Trine Skei Grande bruker et selskap som ikke har fulgt loven. Dermed har hun bidratt til et mer useriøst arbeidsliv, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

LO-Gerd refser Trine Skei Grande: - Bidrar til et useriøst arbeidsliv

Venstre-lederen burde sjekket lønn- og arbeidsvilkår hos sine egne renholder bedre, mener LO-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Renholdsbransjen i Norge er pålagt å betale en minstelønn for å sikre at vanlige arbeidsfolk har en lønn å leve av. Da er det ekstra ille at nettopp Venstre-leder Trine Skei Grande bruker et selskap som ikke har fulgt denne loven. Dermed har hun bidratt til et mer useriøst arbeidsliv, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

I dag skriver Dagbladet at selskapet som de siste tre åra har rengjort Venstre-sjefens leilighet, underbetalte renholder. Det går fram av dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

- Jeg synes kritikken fra LO-lederen er urimelig. Jeg er opptatt av at vi skal ha et ordentlig og skikkelig arbeidsliv hvor vi skal følge reglene. Derfor sjekket jeg med firmaet to ganger, skriver Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Skuffet Trine Skei Grande skriver til Dagbladet at «hun er skuffet», og at hun ikke kommer til å benytte renholdsfirmaet i framtida.

LO-lederen er derimot skuffet over Venstre-lederen.

- Det er ganske spesielt at de som har ansvar for å vedta de lovene vi alle må følge, ikke selv sjekker dette bedre, sier Kristiansen til Dagbladet.

Sendte e-poster Grande skriver til Dagbladet at hun sjekket lønns- og arbeidsvilkår hos renholdsselskapet ved å sende to e-poster til selskapet. Hun snakket aldri med renholderne.

LO-leder Kristiansen mener det ikke ville vært vanskelig for Grande å sjekket dette bedre.

- Det er ikke vanskelig å finne disse kjørereglene, og sjekke at selskapet følger loven. Det forundrer meg at en partileder og stortingsrepresentant ikke klarer det, sier Kristiansen.

- Ikke overrasket - Samtidig vil det være en overdrivelse å si at jeg er overrasket. Trine Skei Grande har jo selv vært med å svekke arbeidsmiljøloven og fjerne en del virkemidler mot sosial dumping, sier Kristiansen.

I 2014 avdekte Arbeidstilsynet at en renholder som vasket hos Grande fikk betalt langt lavere enn den lovpålagte minstelønnen. «Ved nærmere gjennomgang av innlevert arbeidsavtale framgår det av arbeidsavtalen at ansatt mottar lønn kr 125 pr. time. Dette er under den allmenngjorte lønn for renholdere. Allmenngjort lønn for renholdere er for tiden kr 161, 17 pr. time» (I dag er lovpålagt minstelønn 169,37 kroner red.anm.).

- Det er jo ikke uten grunn at dette området er allmenngjort. Hvis alt hadde vært i orden så ville vi jo aldri ha ønsket en allmenngjøring. Her er det en bransje som sliter med svært uryddige forhold. Da er det viktige at politikere og andre samfunnstopper holder sin sti ren. Hvis ikke vil de bidra til at de useriøse og kriminelle får enda mer innpass i bransjen, sier Kristiansen.

- Beklagelig - Det er beklagelig at firmaet ikke sørget for å betale i henhold til regelverket.Derfor har jeg gitt beskjed til daglig leder av firmaet at jeg ikke kommer til å benytte meg av deres tjenester framover og har bedt om at de returnerer nøklene til mine leilighet snarest. Jeg kommer for framtida til å sjekke bedre før jeg benytter meg av renholdstjenester, skriver Trine Skei Grande til Dagbladet.