LO-Gerd til Ulltveit-Moe og Stordalen: - Skjerp dere

LO-leder Gerd Kristiansen er ikke bare skuffet. Hun er sint. Nå må kjendismilliardærene skjerpe seg, mener hun.

- SKJERP DERE! - At framtredende norske milliardærer og bedriftseiere opererer på denne måten, sender ut svært uheldige signaler. Mange bedriftseiere er nødt til å skjerpe seg kraftig, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- SKJERP DERE! - At framtredende norske milliardærer og bedriftseiere opererer på denne måten, sender ut svært uheldige signaler. Mange bedriftseiere er nødt til å skjerpe seg kraftig, sier LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste dagene har Dagbladet avdekket hvordan både Jens Ulltveit-Moe og Petter Stordalen har brukt underleverandører som har brutt arbeidsmiljøloven.

Arbeidstilsynet har avdekket en rekke lovbrudd hos selskapet som har vasket Ulltveit-Moes Burger King-restauranter. LO mener renholdsselskapet har drevet «grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft». De ansatte skal ha jobbet gratis eller for helt ned til 35 kroner i timen.

Fredag skrev Dagbladet om spanske Zaida Erazo Menezes (38), som jobbet svart i to år hos selskapet som vasket Petter Stordalen og Ole Johnny Eikefjords restaurant Annen Etage. Kjendisrestaurantens ledelse hadde en lovpålagt plikt til å sjekke hennes lønns- og arbeidsvilkår, noe de ikke gjorde. Zaida fikk aldri arbeidskontrakt, lønnsslipp eller lovpålagt minstelønn, og fikk svært lav lønn, helt ned til 87 kroner i timen.
 
- Det er et stort og alvorlig kulturproblem i deler av norsk næringsliv, når vi gang på gang ser slike saker, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.  

Lønner seg - At framtredende norske milliardærer og bedriftseiere opererer på denne måten, sender ut svært uheldige signaler. Mange bedriftseiere er nødt til å skjerpe seg kraftig, sier Kristiansen.

- Eksemplene som Dagbladet prisverdig har avslørt, viser at det dessverre lønner seg å bryte loven. Selvsagt lønner det seg å betale noen 35 kroner i timen i stedet for en anstendig lønn. På sikt river det imidlertid grunnlaget bort for hele det norske arbeidslivet - høy produktivitet, gode lønninger og trepartssamarbeid tjener alle i Norge på, sier LO-lederen.

- Dette er bare toppen av isfjellet. Mange er bare opptatt av så lave kostnader som mulig, og de sjekker nesten ingenting opp. Hvis de blir oppdaget, noe det dessverre ikke er så høy risiko for, så beklager de og bedyrer at de ikke visste noe. Ofte skylder de bare på underleverandøren, og fraskriver seg sitt soleklare ansvar. Selv om dette ikke gjelder alle, så er mange bedriftseiere nødt til å skjerpe seg kraftig, sier Kristiansen.

Skuffende Tirsdag tok NHO et oppgjør med tidligere NHO-president Ulltveit-Moe.Gjennom Umoe Restaurants AS eier Jens Ulltveit-Moe Burger King-restaurantene i Norge. De mener vaskekontraktene mellom Burger King og Nenad Renhold viser at det «ikke er mulig å betale lovpålagt minstelønn og følge loven uten å tape store penger». 
 
Renholdsbransjen er allmenngjort, det vil si at de som vasker har rett på en lovpålagt minstelønn. Alle oppdragsgivere er lovpålagt å sjekke lønns- og arbeidsvilkårene i selskapene de kjøper tjenestene av, den såkalte påseplikten. Ulltveit-Moe selv mener at de har fulgt plikten.

- At en tidligere NHO-topp ikke har bedre rutiner enn dette, og også fraskriver seg ansvaret sitt, er både skuffende og trist, sier Kristiansen.

Fraskriver seg Kristiansen reagerer på at Zaida kunne vaske Stordalens kjendisrestaurant, Annen Etage, i hele to år uten at noen oppdaget noe.

- Det er både skuffende og grovt at man her fraskriver seg arbeidsgivers og eiers ansvar på en slik måte. Dette holder ikke mål etter noen som helst standard, sier Kristiansen om Annen Etage og Stordalens håndtering av Zaida.

- Det viser at det bare er lave kostnader som er viktig for enkelte. Og det viser også at risikoen for å bli tatt er for lav. Ingen må tro at ikke eierne vet hva de totale utgiftene til lønn, skatter og avgifter egentlig skal være ifølge både lov- og avtaleverk, sier Kristiansen.

VASKE-STRID: Mandag skrev Dagbladet at kjendismilliardær og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) er midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket Burger Kings lokaler, Nenad Renhold. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
VASKE-STRID: Mandag skrev Dagbladet at kjendismilliardær og tidligere NHO-president Jens Ulltveit-Moe (72) er midt i en bitter konflikt med selskapet som vasket Burger Kings lokaler, Nenad Renhold. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Stordalen og Ulltveit-Moe har fått tilbud om å kommentere saken, men har ikke svart.

STYRELEDER OG EIER: Milliardær Petter Stordalen er medeier og styreleder i restauranten Eik Annen Etage AS i eksklusive Hotel Continental i Oslo, hvor Zaida vasket. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
STYRELEDER OG EIER: Milliardær Petter Stordalen er medeier og styreleder i restauranten Eik Annen Etage AS i eksklusive Hotel Continental i Oslo, hvor Zaida vasket. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer