- LO gjør seg til latter

LO-tillitsvalgte i bygningsbransjen reagerer kraftig på resultatet av lønnsoppgjøret: - Det er ufattelig at LO ikke får mer ut av det når vi har høykonjunktur og mangel på arbeidskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette ble som fryktet. LO gjør seg til latter når resultatet er så dårlig som dette.

Slik lyder kommentarene fra to framtredende lokale tillitsvalgte for bygningsarbeiderne i Fellesforbundet. Den ene er Egil Mongstad, leder for Fellesforbundet region Oslo, den andre er Halvor Langseth, leder for Tromsø Bygningsarbeiderforbund, som inngår i Fellesforbundet.

Andre Dagbladet har snakket med spør om det fortsatt skal være slik at de største summene skal gå i lommene på direktørene.

Avgjør mye

Slaget om det anbefalte tariffoppgjøret for de privatansatte i LO skal nå utkjempes på arbeidsplassene fram til uravstemningen, som har frist 28. april. Fellesforbundet har 60000 av de 195000 stemmeberettigede som deltar i uravstemningen og vil avgjøre mye.

Signalene til Yngve Hågensen og LO-ledelsen har til nå vært sterkt negative.

I gårsdagens Dagbladet uttrykte de to framtredende Kværner-tillitsvalgte, Eldar Myhre og Rolf Utgård, seg sterkt skeptiske til avtaleforslaget. Det samme gjorde Atle Tranøy i Aker Stord. I dag får de følge av to regiontillitsvalgte:

- LOs krav var for bleike og resultatet enda dårligere. LO burde vært langt mer offensiv slik situasjonen er i norsk økonomi. Folk forstår til en viss grad behovet for prisstabilitet, men snakket om solidaritet blir bare en vits så lenge det ensidig er lønnstakerne som skal underkaste seg og holdes nede, sier Egil Mongstad i Fellesforbundet region Oslo.

- Det er ufattelig at LO ikke har maktet å styrke våre rettigheter og øke våre lønninger mer, sier Mongstad.

Hans kollega i Tromsø, Halvor Langseth, er av samme oppfatning:

Provokasjon

- LO gjør seg til latter når vi ikke får mer ut av oppgjøret enn dette, sier Langseth. Også han mener at kravene i utgangspunktet var altfor beskjedne.

Flere Dagbladet har snakket med sier at de LO-organiserte på arbeidsplassene nå vil forholde seg til hva deres tillitsvalgte «på gølvet» mener, mer enn til hva de store gutta i Oslo sier. De fleste av dem er dessuten allerede i Durban i Sør-Afrika på den internasjonale fagbevegelsens verdenskongress. Dit dro de bare få timer etter at meklingsforslaget ble anbefalt. Sist LO-toppene hadde tilsvarende hastverk med å komme seg på verdenskongress var da de dro til Caracas i 1992. Da ble resultatet nedstemt i uravstemningen og er siden bare omtalt som «Caracas-modellen». Nå lurer flere på om det kan bli nei-flertall og «Caracas-modell» i år også. I så fall et sviende nederlag for Yngve Hågensen.