LO i kjendis-restaurant-krangel med Virke

- Useriøst av Virke å bagatellisere lovbruddene ved Bølgen & Moi, sier LO-forbund.

SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er skremmende at det går an å fremme en slik påstand når det er avdekket at en av de ansatte har jobbet dobbelt så mye som normal arbeidstid. Det vil si at vedkommende faktisk har dekket to stillinger, sier Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp, til Dagbladet.

Med over 150 000 medlemmer er Fellesforbundet LOs største forbund i privat sektor og organiserer blant annet landets restaurantarbeidere.

- Mange og omfattende lovbrudd Det var under et uanmeldt innsyn i juli at Arbeidstilsynet avdekket det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos Bølgen & Moi. Spesielt reager de på arbeidstida.

I tilsynsrapporten kommer det fram et en kokk jobbet 327,5 timer i juli. Tre av ukene jobbet kokken mer enn 78 timer og flere av dagene varte mer enn 14 timer.

Peker på helsevesenet I dag gikk ut reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke ut å forsvarte restauranten. Virke organiserer blant annet Bølgen og Moi på Tjuvholmen.

- TAR DET PÅ ALVOR: Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke sier de tar lovbruddene hos Bølgen & Moi på alvor. - Både bedriften og vi tar dette på stort alvor, sier Solheim. Virke organiserer blant annet landets restauranteiere - blant dem kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
- TAR DET PÅ ALVOR: Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke sier de tar lovbruddene hos Bølgen & Moi på alvor. - Både bedriften og vi tar dette på stort alvor, sier Solheim. Virke organiserer blant annet landets restauranteiere - blant dem kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer

Solheim understreker at hun tar bruddene på alvor, men mener at «det er grunn til å spørre om denne saken blåses noe ut av proposjoner» når man sammenligner dette med de titusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven det offentlige selv begår i helsevesenet.

- Vi vil overhodet ikke bagatellisere avvik fra arbeidstidsregelverket. Likevel hører det med til historien at bedriften har god orden på lønns- og arbeidsforhold og at avvikene som er påpekt gjelder et begrenset antall ansatte i tidenes mest hektiske sommersesong, sier Solheim til Dagbladet.

- Useriøs drift - Det er useriøst av Virke og bagatellisere lovbruddene ved Bølgen & Moi, sier Delp til Dagbladet. Han mener Solheim og Virke tar seg friheter når de definerer sin egen medlemsbedrift som en av de «seriøse aktørene» i næringen.

- Det som har foregått må etter min mening defineres som useriøs drift. Bølgen & Moi er dermed med på å medvirke til en ukultur som dessverre er utbredt på mange restaurantkjøkken, sier Delp.

- SKREMMENDE: - Det er skremmende at det går an å fremme en slik påstand når det er avdekket at en av de ansatte har jobbet dobbelt så mye som normal arbeidstid. Det vil si at vedkommende faktisk har dekket to stillinger, sier Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- SKREMMENDE: - Det er skremmende at det går an å fremme en slik påstand når det er avdekket at en av de ansatte har jobbet dobbelt så mye som normal arbeidstid. Det vil si at vedkommende faktisk har dekket to stillinger, sier Forbundssekretær i Fellesforbundet, Clas Delp, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Han mener Bølgen & Moi ikke er alene om dette.

- Men å dekke seg bak hva som foregår i helsevesenet er om en enda mer useriøst av Solheim enn hennes forsøk på å lage et vrengebilde av seriøsiteten i egne medlemsbedrifter, sier Delp.

Mange lovbrudd Den siste tida har Dagbladet satt søkelys på lovbrudd hos Oslos fremste restauranter.

I juli skrev Dagbladet om Michelin-restauranten Maaemo, som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Sist uke skrev Dagbladet om Bølgen & Moi, hvor de ansatte hadde jobbet langt lengre enn lovlig. Også den populære restauranten Jacob Aall på Aker Brygge fikk styrk av Arbeidstilsynet, skriver Dagbladet i dag.

LANGE DAGER: Arbeidstilsynet har avdekket at de ansatte ved Jacob Aall Brasserie & Bar jobber langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
LANGE DAGER: Arbeidstilsynet har avdekket at de ansatte ved Jacob Aall Brasserie & Bar jobber langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer
KJENDISKOKKER: Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen (t.h.) og Trond Moi (t.v.), og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
KJENDISKOKKER: Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen (t.h.) og Trond Moi (t.v.), og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer