Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO innrømmer likelønnspress fra regjeringen

Gerd Kristiansen vet det blir mindre penger uten en likelønnsplan med NHO

VIL HA LIKELØNNSPLAN: Som NHO-sjef John G. Bernander er LO-nestleder Gerd Kristiansen glad for det ikke ble et likelønnsdiktat fra regjeringen. - Men også Bernander og LO har forpliktet seg gjennom hovedavtalen til å å jobbe for likelønn, sier nestlederen som har stor tro på et varig likelønnsløft. Foto: Geir Bølstad.
VIL HA LIKELØNNSPLAN: Som NHO-sjef John G. Bernander er LO-nestleder Gerd Kristiansen glad for det ikke ble et likelønnsdiktat fra regjeringen. - Men også Bernander og LO har forpliktet seg gjennom hovedavtalen til å å jobbe for likelønn, sier nestlederen som har stor tro på et varig likelønnsløft. Foto: Geir Bølstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Vi blir nødt til å legge opp et lengre løp med arbeidsgiverne. Det er klart regjeringen nå legger et press på oss, men det presset opplever vi som positivt, sier LO-nestleder Gerd Kristiansen om regjerings likelønnskrav til partene i arbeidslivet.

Riset bak speilet
Kristiansen innrømmer overfor Dagbladet at LO nå er i skvis etter at det i går ble klart at regjeringen overlater det til partene å få på plass et varig likelønnsløft.

- Det er på en måte riset bak speilet for oss at hvis vi ikke får en avtale med NHO og de andre arbeidsgiverne på plass, så får vi heller ikke mer penger til medlemmene våre fra regjeringen, sier Kristiansen til Dagbladet og legger til:

- Det regjeringen sier i plattformen er at hvis vi som parter i arbeidslivet klarer å finne ut hvordan vi skal løse dette, kommer vi til å få mer penger i tariffoppgjørene.

På partenes bord
I går ble det klart at regjeringen vil gå i dialog med partene i arbeidslivet om likelønn og ber dem «avklare om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor samt, samt utarbeide et forslag til hvilke grupper som skal omfattes av dette».

- Jeg er glad for at det er partene som skal forhandle om dette, og at det er vi som skal få på plass mekanismene for å få til likelønn. Vi må diskutere med arbeidsgiverorganisasjonene hvordan vi skal få til et slikt likelønnsløft.

I tillegg ber den rødgrønne regjeringen partene om å finne fram til løsninger som gir varig utjevning av lønnsforskjellene mellom menn og kvinner.

- Det er en kjempeutfordring å tette likelønnsgapet. Det betyr at vi er nødt til å gjør et godt stykke arbeid, sier hun.

Har flere virkemidler
Kristiansen vil ikke lansere noen konkrete ideer på hvordan. Hun påpeker at det nettopp vil bli en sentral del av forhandlingene til våren, og at LO-forbundene sammen må utarbeide hvordan de best kan få til et varig likelønnsløft.

- Å gå inn på konkrete løsninger nå ville være helt riv ruskende galt av meg, sier hun.

I februar skal representantskapet i LO gjøre sitt likelønnsvedtak før vårens forhandlinger.

- Vi er en organisasjon som favner bredt i hele samfunnet. Forslagene til likelønnskommisjonen utfordret forhandlingssystemet vårt. Men nå har regjeringen sagt at vi skal få mer penger til våre medlemmer, men bare hvis vi greier å få i land en avtale med arbeidsgiverorganisasjonene. Vi ønsker at det skal komme penger til medlemmene og vi ønsker å minske likelønnsgapet mellom kvinner og menn.

NHO-uttalelser
Kristiansen tar NHO-sjef John G. Bernanders uttalelser til Dagbladet i dag med knusende ro, og mener Bernander sier mye av det samme som LO i sine uttalelser.

- Vi er også glad for at det ikke ble et likelønnsdiktat fra regjeringen og at det nå er opp til partene. Men også Bernander og LO har forpliktet seg gjennom hovedavtalen til å å jobbe for likelønn, sier hun og legger til:

- LO ønsker seg at vi klarer å tette lønnsgapet på likelønn. Det er vårt høyeste ønske. Da er det i tariffoppgjørene vi må gjøre det, sier Kristiansen.

En mulig opptrappingsplan
Kristiansen ser for seg at partene derfor må komme fram til en forpliktende avtale enten i form av en handlingsplan eller en opptrappingsplan. Økte rammer kan brukes for å gi kvinner noe større tillegg.

- Jeg ser for meg at man må ha en mer helhetlig plan enn bare oppgjøret i 2010. Jeg mener regjeringen sier at vi må spre dette utover flere år, ikke vare ta alt i et jafs. Jeg tror at man er nødt til å tenke en opptrappingsplan, sier hun.

I tillegg legger Kristiansen vekt på at en egen likelønnsplan mellom partene kan innebære en styrking av retten til heltid, krav til flere faste ansettelser og et krav om færre lokale lønnsforhandlinger til fordel for større nasjonale grep.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media