Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- LO kan ikke skyve ansvar over på Ap

- Fagbevegelsen må selv være en politisk kraft, mener Ap-politiker Andreas Halse.

POLITISK DEBATT: Ap-politiker i Oslo, Andreas Halse, er enig med partisekretær Raymond Johansen, i at fagbevegelsen må bli flinkere til å drive politisk debatt. - LO kan ikke bare skyve ansvaret over på Ap, men selv være en politisk kraft, mener Halse. Foto: Privat
POLITISK DEBATT: Ap-politiker i Oslo, Andreas Halse, er enig med partisekretær Raymond Johansen, i at fagbevegelsen må bli flinkere til å drive politisk debatt. - LO kan ikke bare skyve ansvaret over på Ap, men selv være en politisk kraft, mener Halse. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-sekretær Raymond Johansens refs av fagbevegelsen for å «frykte» politisk debatt, særlig på grunnplanet, har skapt debatt.
I går sa SU-leder Andreas Halse at mange i fagbevegelsen er lei Ap-toppenes arroganse, og at det er Ap som må gå i seg selv dersom oppslutningen om Ap synker i fagbevegelsen. Han sa seg enig med Frp-leder Siv Jensen, som mener Ap-sekretæren opptrer nedlatende overfor LO-medlemmene.

- Altfor enkelt Oslo-politiker i Ap, Andreas Halse, er uenig med sin navnebror i Sosialistisk Ungdom. Han er enig med Ap-sekretær Raymond Johansen og mener det var på sin plass med litt refs av fagbevegelsen.
 
- Jeg syns min navnebror er altfor enkel i analysen. Her er et par kommentarer etter å ha jobbet seks år i Fagforbundet og LO, og 20 års erfaring fra Arbeiderpartiet.

For lite politikk - Det er et helt reelt problem at fagbevegelsen i for liten grad diskuterer politikk. I tillegg er en for stor del av diskusjonen med andre tillitsvalgte, og for lite med medlemmene. Det handler ikke spesielt om Ap, det handler om fagbevegelsens evne og vilje til å være et politisk verksted.

Fagbevegelsen har vært og skal være en politisk kraft i seg selv. Det er for enkelt å bare skyve ansvaret over på partiene. Topplederne i forbundene deltar forbausende lite i offentlig debatt, sier Halse til Dagbladet.

Han har jobbet seks år i LOs største forbund, Fagforbundet, og har vært aktiv i Ap i 20 år.

- Det er helt påtakelig at det diskuteres lite politikk, og mye fagforeningsarbeid. Det er også tydelig at kriteriet for en god tillitsvalgt er sjelden evnen til å utvikle og fremme politiske standpunkter, men at man gjør det bra i forhandlinger eller i arbeidsmiljøutvalg, medbestemmelsesutvalg eller andre utvalg man har med ledelsen. Det er forståelig, men det undergraver også LOs evne til å utvikle politikk. Fagbevegelsen må også ta ansvar for å skape politisk debatt blant medlemmene, mener Halse.

På sidelinja - Det er slående at det er langt færre med tilknytning til LO i venstresidas partier enn det var for 20 år siden. Men hvis folk i fagbevegelsen mener at politikken bør endres, bør de jo kaste seg inn i det politiske arbeidet, ikke sitte på sidelinja, sier Halse.

- De får selv velge parti. Det store flertallet har vel erfaring med at Arbeiderpartiet er det beste partiet for å fremme arbeidstakeres og fagbevegelsens interesser, men det blir jo ikke det hvis man ikke er med på å sørge for det.

Selvstendig ansvar - Det er en veldig vanlig analyse til venstre for Ap at bare Ap hadde ment mer av det de gjør, så ville vi hatt en levende fagbevegelse og vunnet valg. Jeg syns det er altfor enkelt. Fagbevegelsen må ta et selvstendig ansvar for den politiske debatten i forbundene, mener Halse.