Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO kan torpedere KrF-landsmøtet

Streikes det for etter- og videreutdanningsreformen fra mandag, torpederes KrF-landsmøtet neste helg. LO har tatt ut alle KrFs landsmøtehoteller i Bergen i tilfelle konflikt. For LO-leder Yngve Hågensen er dette en god kampsak mot sentrumsregjeringen under LOs 100-årsjubileum samme helg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO feirer sitt 100-årsjubileum fredag 16. og lørdag 17. april - samtidig som KrF har landsmøte i Bergen.

Riksmeklingsmann Reidar Webster varslet i går at LO har begjært brudd i meklingen. LO har varslet at de tar drøyt 20000 medlemmer ut i streik fra mandag 12. april. Mens YS på sin side eventuelt tar ut over 2000 medlemmer.

Én hovedsak

Det spesielle ved årets situasjon er at en konflikt vil være rettet like mye mot regjeringen og statsminister Kjell Magne Bondevik som mot motparten, NHO. For årets mellomoppgjør har én hovedsak: Etableringen av en treparts-finansieringsordning mellom staten, arbeidsgiverne og arbeidstakerne for gjennomføring av en lovfestet rett til etter- og videreutdanning for alle arbeidstakere.

Reformen er ønsket både av partene i arbeidslivet og av regjeringen og stortingsflertallet. Men ingen kan si hvor mye dette vil koste. Og i Finansdepartementet er det stor frykt for en galopperende kostnadsutvikling, dersom reformen blir vellykket.

Fra politisk ledelse i Finansdepartementet får Bondevik det råd å ta den konflikten som er nødvendig for å få finansieringsordningen på et «riktig» nivå.

Mener alvor

Fra LOs side er holdningen klar:

- Dersom Kjell Magne Bondevik ikke nå bidrar skikkelig, er det han som sitter igjen med svarteper, sier en kilde i LO-ledelsen til Dagbladet. Og med skikkelig mener LO-ledelsen at regjeringen må legge flere hundre millioner kroner i potten.

For LO har etter- og videreutdanningsreformen vært prioritert siden kongressen i 1993.

«LO og forbundene vil ta i bruk de midler som må til for at denne reformen nå skal komme på plass. Vårens tariffoppgjør kan bli langt hardere enn mange forventer,» konkluderer siste nummer av LO-Aktuelt på lederplass.

Etter kontaktmøtet med partene på Torbjørnrud i desember sa Bondevik at «dess mer moderate oppgjør vi kan få, dess sterkere kan vi bidra».

Nå har han fått et oppgjør på 4,5 prosent, og presset bygges opp for at regjeringen skal holde sin del av avtalen. Ved Statsministerens kontor får Dagbladet opplyst at statsministerens brev til meklingsmann Reidar Webster om saken vil komme i rimelig tid før meklingsfristens utløp midnatt søndag 11. april.

HVEM BETALER? Under kontaktmøtet i desember var det enighet mellom LO-leder Yngve Hågensen, NHO-leder Karl Glad og statsminister Kjell Magne Bondevik. Nå setter Finansdepartementet bremsene på.