Corona-krisa: 3,75 milliarder i nødhjelp til kommunene

LO-krav til kommunene:
Unngå permitteringer

LO-giganten Fagforbundet gleder seg over krisemilliarder til kommunene og forventer at permitteringer av ansatte nå ikke kommer på tale.

ENIGE: Frp-nestleder Sylvi Listhaug sier det er nødvendig med særlige tiltak for å holde farten oppe i norsk økonomi. Sammen med regjeringspartiene og de tre rødgrønne partiene Ap, Sp og SV presenterte hun coronakrisas tredje tiltakspakke på Stortinget tirsdag. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har nå et krystallklart krav til kommunene: De må ikke permittere ansatte! Hver dag ser vi at det er et stort og økende behov for arbeidskraft i kommunene, særlig innen helse og omsorg, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Dagbladet.

KRAV: Fagforbundets leder Mette Nord forutsetter at kommunene unngår permitteringer.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRAV: Fagforbundets leder Mette Nord forutsetter at kommunene unngår permitteringer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Fagforbundet - LOs største forbund - organiserer nærmere 400 000 arbeidstakere i offentlig sektor. Budskapet deres er tydelig: Behold alle de ansatte i kommunen på jobb:

- Vi er positive til at våre medlemmer skal trå til der det trengs, og til at ansatte må utføre oppgaver de vanligvis ikke gjør. Da forventer vi også at de ikke permitteres, sier Nord.

Fikk milliarder

Tidligere i dag presenterte et bredt flertall på Stortinget den tredje krisepakka for norsk økonomi under coronakrisa. Tiltakene omfatter akutt pengehjelp på 3,75 milliarder til kommunene og rammetilskudd på 1 milliard til fylkeskommunene.

Styreleder Bjørn Arild Gram i kommuneorganisasjonen KS er glad for pengestøtten, men sier det også er behov for tydelige forsikringer fra Stortingets side.

- Kommunene opplever inntektsbortfall, skattesvikt og utgiftsøkninger. Det er svært positivt at deler av dette nå kompenseres, men kommunene må få eksplisitte garantier om at alle de samlede utleggene for året vil bli dekket inn. Det er det viktigste.

Ifølge Gram vil en slik garanti også være en forsikring mot permitteringer, som han sier aldri tidligere har skjedd i en tilsvarende situasjon i kommunene.

- Permitteringer er et lite hensiktsmessig virkemiddel for kommunene, også fordi det vil øke presset på Nav. Nå er ikke tiden for å bremse opp investeringene i kommunene, tvert imot, sier Gram.

Full støtte

Mette Nord i Fagforbundet mener det er helt nødvendig å bruke offentlig sektor som del av et motkonjunktur-grep i dagens situasjon.

- Når en så stor del av privat sektor er stengt ned, må offentlig sektor ta et større ansvar for å holde hjula i gang sier hun.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier det var viktig å få en avklaring som trygger kommunene. Samtidig forutsetter han at «kommunene er med på dugnaden og ikke permitterer ansatte».

- Jeg har hørt om kommuner som vurderer permitteringer, det er ikke klokt i denne situasjonen. Permittering i offentlig sektor vil i tillegg gi ekstra press på NAV-ansatte både i stat og kommune, sier LO-lederen.

Vil bli mer

Samtlige av partiene på Stortinget med unntak av Rødt og MDG var del av enigheten som ble presentert i vandrehallen tidligere i dag. Bare i rene bevilgninger omfatter pakka utgifter på mer enn 8 milliarder kroner. Og mer vil komme til kommunene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, ble det lovet.

- Bra blir det ikke uansett, men vi gjør situasjonen litt mindre ille for folk og bedrifter, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og viste til at krisa er så alvorlig at flere framover vil miste jobben.

- Enigheten betyr kraftfulle tiltak for å sikre bedrifter og arbeidsplasser. Snekkerne kan pusse opp skoler, rørleggerne vil utbedre eldrehjemmene, anleggsarbeiderne vil legge ny asfalt langs veiene i lokalsamfunnene over hele Norge, fortsatte han.

Kontantstøtte

Som Dagbladet meldte tirsdag morgen, inneholder pakka én milliard i ekstra stipender til studenter som har mistet jobben. Men tiltakene omfatter mye mer - selv om detaljene i den mye omtalte kontantstøtteordningen til konkurstruede bedrifter først blir presentert etter statsråd på fredag.

Pakka er anslått å koste rundt 50 milliarder kroner totalt, og er på rundt 20 milliarder i måneden ut mai.

- Jeg mottar daglig fortvilte e-poster fra folk som er redde for framtida når det kommer til jobb og egen økonomi, og fra bedrifter som står på kanten av stupet. Vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe dem, sier Frp's finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det slik:

- Nedstengningen av Norge måtte skje akutt, men gjenåpningen av landet vårt må det være en plan for.

Overfor Dagbladet beskriver han de to første tiltakspakkene som et forsvarsverk som denne tredje krisepakka nå tetter hullene i.

- Det kan bli nødvendig med flere slike pakker framover, sier han.

Pakkens viktigste innhold er:

 • 3,75 milliarder i økte rammetilskudd til kommunene.
 • Reduserer satsen for lav moms til 6 prosent.

 • Stortinget øker den fylkeskommunale rammen med 1 milliard kroner.
 • Stortinget øker skjønnsmidler til fylkesmannen med 150 millioner kroner.
 • 1 milliard av studentenes ekstra lån gjøres om til stipend.
 • Stortinget øker bevilgningen til innovasjonstilskuddsordningen med 100 millioner kroner

 • Det setter av 1 milliard kroner til vedlikeholdsarbeid i offentlig sektor for å holde hjulene i økonomien i gang.

 • Som Dagbladet meldte i går, ber Stortinget også at regjeringen starter prosessen med å gjøre klar til anbud på en rekke offentlige prosjekter.
 • Miljøteknologiordningen økes til 750 millioner kroner.

 • Stortinget ber regjeringen redusere til én tredjedel på forskuddsbetaling av autopass på ferjer og bom.
 • Øke rammen i kompensasjonsordningen for kultur, idrett og frivillighet med 100 millioner kroner.

 • Stortinget ber regjeringen styrke reisegarantifondet ytterligere.

 • 400 millioner kroner i kompetansetilbud til yrkesgruppene som er mest utsatt.

 • Stortinget ber regjeringen utsette innbetaling av særavgifter for drivstoffbransjen og bryggerinæringen til juni 2020.

 • Husbankens låneramme utvides med 5 milliarder.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer