KREVER: LO frykter at Norges BNP skal falle med 1 prosent i løpet av 2009. Derfor krever organisasjonen tiltak på 30 milliarder kroner for å motvirke de negative følgene av finanskrisen. På bildet ser du LO-leder Roar Flåten.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
KREVER: LO frykter at Norges BNP skal falle med 1 prosent i løpet av 2009. Derfor krever organisasjonen tiltak på 30 milliarder kroner for å motvirke de negative følgene av finanskrisen. På bildet ser du LO-leder Roar Flåten. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

LO krever 30 milliarder kroner

Tror landets BNP vil falle med 1 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): LO frykter at Norges BNP skal falle med 1 prosent i løpet av 2009. Derfor krever organisasjonen tiltak på 30 milliarder kroner for å motvirke de negative følgene av finanskrisen.

- Den internasjonale finanskrisen vil føre til økt arbeidsledighet. Etter LOs syn er det derfor nødvendig med en plan som kan motvirke en økning i arbeidsledigheten på 100 000 det nærmeste året, sier LO-leder Roar Flåthen i en pressemelding.

- Riktig
- Det er både riktig og fornuftig at staten bruker ekstra penger på finanskrisa og på å unngå økt arbeidsløshet, sier seniorøkonom og sjeftanalytiker i Nordea Erik Bruce til Dagbladet.no.

Han tror imidlertid at 30 milliarder kan være litt i meste laget av hva som er nødvendig.

- 30 milliarder er mye penger, og kanskje litt i overkant av hva som trengs. Det er betraktelig mye mer enn hva regjeringen har antydet å bruke på dette, sier Bruce.

Fullmaktsplan
I pressemeldingen skriver organisasjonen videre:

- Ikke alt behøver å bli nødvendig. Men for å unngå å undervurdere problemene slik myndighetene har gjort under tidligere kriser (1988 og 2002) må beredskapskapasiteten løftes vesentlig utover det Nasjonalbudsjettet for 2009 legger opp til.

- Vi må ha en fullmaktsplan som kompenserer for en etterspørselssvikt på inntil 3 prosent av BNP eller rundt 60 milliarder kroner, sier sjeføkonom Stein Reegård i LO under en pressekonferanse mandag, ifølge Reuters.

Rentene har imidlertid allerede falt noe. Dette skal ifølge E24 være med på å gjøre behovet for ekstratiltak mindre akutt, og er også grunnen til at LO krever 30 milliarder kroner.

RIKTIG:
Sjefsanalytiker i Nordea, Erik Bruce mener det er riktig at staten bruker penger på å hindre finanskrisa og økt arbeidsledighet. Han sier til Dagbladet.no at LOs krav på 30 milliarder kroner kan være litt i meste laget.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
RIKTIG: Sjefsanalytiker i Nordea, Erik Bruce mener det er riktig at staten bruker penger på å hindre finanskrisa og økt arbeidsledighet. Han sier til Dagbladet.no at LOs krav på 30 milliarder kroner kan være litt i meste laget. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer