LO-leder Hågensen advarer regjeringen

LO-leder Yngve Hågensen advarer Bondevik-regjeringen mot å gripe inn i lønnsoppgjøret. Han lover et «helvetes bråk» dersom regjeringen forslår innstramminger etter tariffoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo viste LO-lederen til at offentlig sektor brøt lønnsforhandlingene torsdag, i både stat og kommune.

- Det er ikke dramatisk i seg selv, men det blir dramatisk hvis arbeidsgiverne står på 3,5 prosent og profilen som er lagt i tilbudet blir videreført av arbeidsgiverne. Da blir det konflikt, sa Hågensen.

Minnet om konflikter

Han minnet om at ved lønnsoppgjøret i 1996 var det i alt sju konflikter innenfor LO/NHO-området. Den lengste varte i åtte og en halv uke.

- Ingen av konfliktene ble stoppet av regjeringen med tvungen lønnsnemnd. Partene måtte selv ta ansvar.

Lover bråk

Etter talen utdypet han sine advarsler til regjeringen.

- Hvis finansminister Gudmund Restad i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i midten av mai bruker tariffoppgjøret for å begrunne innstramminger, vil det bli et helvetes bråk, tordnet Hågensen.

Mellom 2.000 og 3.000 personer var møtt opp på Youngstorget i Oslo fredag formiddag. Selv om Hågensen ble møtt av sine egne med røde faner, var applausen halvhjertet.