ALVORLIG: LO-leder og sentralstyremedlem Hans-Christian Gabrielsen mener Trond Giskes oppførsel er alvorlig. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ALVORLIG: LO-leder og sentralstyremedlem Hans-Christian Gabrielsen mener Trond Giskes oppførsel er alvorlig. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Krisa i Ap

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen: -Ser med uro og stort alvor på varslene mot Giske

(Dagbladet): Som medlem av sentralstyremøtet fikk LO-leder Hans-Christian Gabrielsen orientering om varslene mot nestleder Trond Giske av partileder Jonas Gahr Støre i går kveld.

I dag sier han dette i en kort pressemelding.

-Jeg ser med uro og stort alvor på varslene mot nestleder Trond Giske. Slik skal vi ikke ha det i arbeiderbevegelsen. Jeg kjenner ikke innholdet i varslingene til Arbeiderpartiet. Jeg er opptatt av at varslerne blir tatt på alvor og ivaretatt. Partiet har ansvaret for håndteringen av saken. Jeg har merket meg den sterke kritikken fra partileder Jonas Gahr Støre, framført i media, sier Gabrielsen.

Dagbladet har vært i kontakt med flere forbundsledere som henviser til LO-lederen.

Fredes

Giske har sterk støtte i store deler av fagbevegelsen, og er avhengig av fortsatt tillit der. I LO tar man saken med stort alvor, men har tillit til at partiledelsen rydder opp. Det er så langt ikke uttrykt noen mistillit til Giske.

I et møte med pressen i dag tidlig ble Støre spurt om han har bedt Giske trekke seg Støre svarte da nei.

- Men selvfølgelig, om det kommer andre ting, av en mer alvorlig karakter, alvor og omfang, så må det vurderes på det grunnlaget, sier han.

Etter det Dagbladet erfarer, er det i kjølvannet av mediaoppslagene om Giske også kommet inn meldinger til partikontoret som betegnes som fabrikkerte og helt uten hold.

Etter det Dagbladet får opplyst, handler sakene som er grunnlaget for Giskes beklagelse i går om upassende og uønsket oppførsel. Det er ingen saker av en karakter som for eksempel tilsier anmeldelse.

- Ikke mye å gå på

Han sa også at han ikke har hørt noen i partiet kreve Giskes avgang.

- Jeg har ikke hørt noen i partiet kreve Giskes avgang. Jeg har lyttet grundig og brukt mye tid på dette. Men han har ikke mye å gå på, sier Støre, som også sier han er vel vitende om at det kan komme flere saker i dagene som kommer.

Det er landsmøtet som har valgt Giske, og partilederen har ikke noe mandat til å sparke nestlederen.

Etter det Dagbladet kjenner til, er Giske innstilt på å fortsette og slåss for å gjenopprette tilliten. Men dersom det kommer flere saker, og dersom Giske skulle miste sterke støttespillere, kan Giske selv komme til å trekke den konklusjonen at han må gi opp nestlederjobben.

- Betydelig svekket tillit

Etter det hasteinnkalte telefonmøtet i går, der også Aps fylkesledere deltok, er det vanskelig å få medlemmer i sentralstyret i tale. Blant fylkeslederne er det så langt ingen som krever Giskes avgang.

Stanley Wirak, fylkesleder i Rogaland, er fornøyd med partiledelsens håndtering av saken.

- Jeg har tillit til ledelsen, men tilliten til Trond er betydelig svekket, sier Wirak til Dagbladet. Han mener partileder Jonas Gahr Støre har vist skikkelig lederskap.

- Han har grepet tak i saken, tatt varslene på alvor og tatt de nødvendige samtalene. Han har gitt beskjed til Trond om at vi ikke kan ha det sånn, og nå må Trond vise at han er tilliten verdig, sier Wirak.

- Ydmyk Giske

- Kan Trond Giske fortsette som nestleder?

- Ja, hvis han endrer atferd. Han var skikkelig ydmyk da han stilte opp på Dagsrevyen. Nå er det opp til han om han vil følge det opp.

- Støre beskriver en ukultur i flere deler av partiet, og at det gjelder flere personer. Er det noe du kjenner til?

- Nei. Kanskje jeg burde ha hørt om dette tidligere, men jeg har ikke hørt noe før nå, sier Wirak, for så å understreke at han har tiltro til varslerne innad i partiet og at ukulturen de varsler om gripes tak i. Dette i tråd med de retningslinjene Arbeiderpartiet har for slike saker.

- Hvis vi gjør de rette grepene, kan vi komme styrket ut av dette. Men det er klart at dette ikke er lystig lesning, avslutter Stanley Wirak.

- Det er partiets landsmøte som eventuelt må håndtere saken, sier Aps fylkeslagsleder i Østfold Stein Erik Lauvås til NTB.

- Tiden vil vise

Aps neste ordinære landsmøte finner sted først om halvannet år.

– Er det mulig å skape ro i Arbeiderpartiet om Trond Giske fortsetter som nestleder?

- Det er vanskelig å svare på, for å si det rett ut. Men jeg håper jo vi kan komme til et punkt hvor det skal handle mer om politikk enn andre ting. Men det er klart at dette ikke er en enkel situasjon å håndtere, verken for den ene eller den andre. Så får tiden vise hva som vil skje, legger han til.