ØNSKET MER TIL Å BEKJEMPE LEDIGHETEN: LO-leder Gerd Kristiansen, her sammen med og Ap-leder Jonas Gahr Støre i Vandrehallen på Stortinget. Begge er kritiske til regjeringens bruk av oljepengene. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØNSKET MER TIL Å BEKJEMPE LEDIGHETEN: LO-leder Gerd Kristiansen, her sammen med og Ap-leder Jonas Gahr Støre i Vandrehallen på Stortinget. Begge er kritiske til regjeringens bruk av oljepengene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

LO-leder: Ingen tvil om at budsjettet kan sette kronekursen i fare

Øker oljepengebruken med 10 milliarder. Også Venstre bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finansminister Siv Jensen la i revidert nasjonalbudsjett fram en tiltakspakke på 900 millioner for å bekjempe arbeidsledigheten på Sør- og Vestlandet.

Dette kommer i tillegg til tiltakspakken på 4,2 milliarder fra i høst, men er ikke nok til å imponere LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun sier til Dagbladet at hun ønsket seg kraftigere tiltak mot ledigheten.

Samtidig frykter hun at regjeringen, som legger opp til en økt bruk av oljepenger på 10 milliarder, kan påvirke den lave kronekursen som har vært viktig for å holde hjulene i gang i norsk økonomi.

- Det er ikke tvil om at når de bruker såpass mye mer oljepenger enn anslaget vil de kunne sette kronekursen i fare, og igjen fastlandsøkonomien i fare. Disse tingene henger jo sammen, sier LO-lederen.


- 900 millioner holder ikke Samtidig er LO-lederens hovedbudskap at det trengs kraftigere lut mot ledigheten. LO-lederen har tidligere ønsket seg en tiltakspakke på 5 milliarder i år og neste år.

- Vi har etterlyst kraftige tiltak mot ledighetssituasjonen. Pluss minus 900 millioner holder ikke. Vi er i en så krevende situasjon i arbeidslivet i dag, med både rekordhøy ledighet og samtidig en utfordring med at sysselsettingen går ned, sier hun.

- Det er vel og bra at de har kommet med 1000 flere arbeidsplasser og letter på permitteringsreglene. Men det er ikke nok. Nå bruker de 10,4 milliarder mer av oljepengene enn de burde, men bare 900 millioner på tiltak mot ledighet, sier Kristiansen.

LO lederen sier de hadde forventet mer tiltak som holder folk i aktivitet, som arbeidsmarkedstiltak og tiltak for kompetanseheving hos de som blir ledige.

Venstre kritisk til oljepengebruk Også Venstres nestleder Terje Breivik er kritisk til oljepengebruken.

-  Det er ingen tvil om at denne utviklingen med å finansiere nye tiltak med oljepengebruk ikke er bærekraftig på sikt hvis den fortsetter. Faren er åpenbart stor for at vi sender regningen til kommende generasjoner, sier Breivik, som samtidig sier at han tror det går bra denne gangen.

Å få ned volumet på budsjettet er likevel et av Venstres to hovedprioriteringer når de nå skal i forhandlinger om budsjettet med regjeringen. Den andre prioriteringer blir mer tiltak for grønn vekst.

- Det er udelt positivt at de svarer på akuttkrisen på Sør- og Vestlandet rimelig tungt. Det blir en hovedprioritet for Venstre blir å styrke tiltakene i pakken som har grønne fortegn. Det være seg ulike ordninger og tiltak som gir konkurransekraft i et marked som etterspør grønne løsninger.

Krf: Mer midler til ledighetsbekjempelse
Det andre av regjeringens to samarbeidspartier, Krf, ønsker seg en styrking av tiltakspakken.

- Det er positivt at regjeringen satser på vedlikehold i kommunene på Sør- og Vestlandet, helt i tråd med KrFs forslag før budsjettfremleggelsen. Men det trengs mer midler til ordningen. Ekstraordinært vedlikehold virker raskt, gir sysselsetting i privat sektor og det sparer oss for utgifter i fremtiden. Dessuten trenger vi en sterkere innsats mot ungdomsledigheten, sier lederen for finanskomiteen, Hans Olav Syversen.

SV: Sløvt, men grei revidering Mens Ap-leder Jonas Gahr Støre mener budsjettet vitner om dårlig økonomisk styring fra regjeringen, kaller SV budsjettet en sløv men grei revidering.

OLJEPENGEBRUK BEKYMRER: : Nestleder i Venstre, Terje Breivik, frykter at oljepengebruken til regjeringen ikke er bærekraftig på sikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug
OLJEPENGEBRUK BEKYMRER: : Nestleder i Venstre, Terje Breivik, frykter at oljepengebruken til regjeringen ikke er bærekraftig på sikt. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er en helt grei, men sløv revidering av et veldig dårlig statsbudsjett, sier finanspolitisk talsmann i  SV Snorre Valen.

- Noen tiltak er ålreit, men hovedretningen er like dårlig som før. Det betyr økt ulikhet, økt arbeidsløshet og manglende grønn omstilling. Når de finner 900 millioner på tiltak mot arbeidsløshet er det fryktelig lite framtidsrettet at de bruker mer på vei enn på bane, for eksempel og at de øker oljeforskning i stedet for å investere i framtidsrettede arbeidsplasser, sier Valen.