LO-ledere ville ikke streike - dro til Afrika

Resultatet av LO-NHO-oppgjøret har utløst en storm av kritikk. LO-ledelsen innrømmer at de ikke er fornøyd, men de ville ikke ha noen streik nå. Med Yngve Hågensen i spissen, dro de i går kveld til Sør-Afrika for å delta i verdenskongressen i Den frie faglige internasjonale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne man høre påstander om at det ikke var streikevilje hos LO-ledelsen under meklingsinnspurten natt til lørdag fordi de ikke ville gå glipp av turen til Sør-Afrika.

- Jeg er nokså forundret over at dette resultatet er godtatt. Selv ville jeg aldri stemt ja for et så dårlig forslag, sier lederen i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere, Oddrun Remvik, til Dagbladet. Det er ikke aktuelt for offentlig sektor å godta et så elendig lønnsoppgjør.

- Jeg forstår at dette resultatet skaper en betydelig opposisjon. Det er forferdelig uheldig, sier Remvik.

At LO-ledelsen også har reist til Sør-Afrika, gjør ikke situasjonen bedre.

Viktig

- Jeg vil ikke kritisere dem. Det internasjonale arbeidet er svært viktig. Tidspunktet for reisen er selvfølgelig uheldig, men ledelsen kan nås på telefon, sier Remvik.

- Rømmer Yngve Hågensen fra problemene?

- Nei, men det kan jo hende det blir litt urolig når han kommer hjem, sier lederen i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold, til Dagbladet. Han forstår at en slik reise nå kanskje kan vekke harme blant enkelte, men mener det er ufint å bruke det mot ledelsen.

Partene brukte bare en halv time på å studere skissen til løsning som riksmeklingsmann Reidar Webster la fram litt før klokka 04.30 natt til i går. Klokka 04.55 kunne Webster opplyse at partene anbefalte forslaget.

Hastverk

Nestleder i LO, Jan Balstad, smiler overbærende til påstandene om at LO-ledelsen hadde et uforsvarlig stort hastverk med å gjøre seg reiseklare:

- Vi har kjørt et helt ordinært løp og dessuten er dette langt fra noen ferietur, selv om noen av oss har med sine bedre halvdeler, for egen regning, sier Balstad på vei til innsjekkingsskranken på Gardermoen.

Etter at kongressen er ferdig, skal han og Yngve Hågensen forlenge turen med ytterligere et par dager for å besøke LO-ledelsen i Zambia. Delegasjonen av LO-topper virket for øvrig forbløffende spreke bare noen timer etter at meklingingen var kommet i havn. Flere av delegatene fikk bare noen få timers søvn før de startet på den lange turen til Durban.

- Er det ikke dristig å reise så langt bort og overlate hele den offentlige arena til kritikerne av meklingsforslaget?

Venter debatt

- Vi regner med at det blir en del debatt i dagene som kommer, men jeg tror likevel dette skal gå bra, sier Balstad.

Balstad sier han har registrert at det er reist en del spørsmål særlig om innføringen av en treårig avtaleperiode.

På pressekonferansen i går morges sa LO-leder Yngve Hågensen seg meget skuffet over at det ikke hadde vært mulig å få arbeidsgiverne med på en individuell rett for de ansatte til etter- og videreutdanning. Hågensen valgte likevel å godta meklingsforslaget trass i at det var sterk strid internt i LO om å utvide avtaleperioden fra to til tre år.

Kritikken mot meklingsresultatet vokste utover dagen i går og det ser ut til å gå mot et høyst uvisst resultat av uravstemningen som har frist 28. april. Fire av LOs forbundsledere stemte mot forslaget. Både sykepleierne, hjelpepleierne og lærerne avviser blankt at avtalen skal danne norm for deres lønnsoppgjør.

Svekkelse

Men også innen forbund hvor toppledelsen har anbefalt forslaget er det stor skepsis.

- En treårig tariffperiode er en klar svekkelse for oss, og et skritt fram for arbeidsgiverne, sier hovedtillitsvalgt i Fellesforbundet ved Rosenberg i Stavanger, Eldar Myhre.

Hans kollega ved Kværner i Oslo, Rolf Utgård er også meget misfornøyd både med treårig avtaleperiode og med at finansieringen av videre- og etterutdanningsreformen er skutt ut i en uviss framtid.

- Jeg er usikker på om medlemmene vil godta dette, sier Utgård til Dagbladet.

- Det er ingen stor begeistring å spore her. Mindre enn dette kunne det umulig være. Vi er ikke imponert, sier hovedtillitsvalgt ved Aker Stord, Atle Tranøy. Han vil ha svar på «vesentlige spørsmål» før han tar endelig stilling til forslaget.

Nei og nei

Lederen i Norsk Transportarbeiderforbund, Per Østvold stemte mot, og fyrer av en bredside mot dem som gikk inn for meklingsforslaget:

- Jeg beklager å måtte si det, men jeg tror ikke flertallet forsto hvilke begrensninger som ligger i å godta en treårig tariffperiode. Resultatet betyr tre år med lave lønnstillegg og er en gavepakke til arbeidsgiverne, sier Østvold.

bjorg.aftret@dagbladet.no

erling.ramnefjell@dagbladet.no

gunnar.ringheim@dagbladet.no

DRO TIL DURBAN: Etter en meklingsinnspurt med lange forhandlinger og lite søvn dro LO-leder Yngve Hågensen i går kveld til Durban i spissen for en større delegasjon LO-topper.
PÅ TUR: LO-leder Yngve Hågensen i god form kort tid etter den vanskelige meklingsinnspurten.