LO-lederen refser bankstyret

LO-leder Roar Flåthen mener at hovedstyret i Norges Bank svikter sin rolle som korrektiv, og sier det lar seg styre for mye av sentralbanksjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

LO-leder Roar Flåthen mener at hovedstyret i Norges Bank svikter sin rolle som korrektiv, og sier det lar seg styre for mye av sentralbanksjefen.

LO reagerte med harme på rentehevingen fra Norges Bank til en styringsrente på 2 prosent onsdag. De frykter at en særnorsk høy rente legge press på kronekursen som igjen rammer konkurranseutsatt industri.

Flåthen kritiserer hele sentralbankens styre for beslutningen:

- For noen år siden ble politikere og andre kastet ut av styret i Norges Bank, for å slippe til økonomer og andre eksperter, slik at de i sterkere grad skulle være en korreksjon for administrasjonen. Men vi ser ikke at de er et slikt korrektiv. Snarere ser det ut som de lar seg styre for mye av sentralbanksjefen og hans administrasjon, sier Flåthen til VG.

LO frykter nå at vi kan være på vei inn i samme situasjon som i 2002, da mange arbeidsplasser, etter LO-ledelsens mening, gikk tapt på grunn av at renten lå høyt «mye lenger enn nødvendig».

- Vi liker dårlig signalene fra Norges Bank om at renten kan bli satt opp ytterligere. Da trenger vi et styre som kan stå opp mot administrasjonen og si fra, sier Flåthen.

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank sier at man må skille mellom beslutningsprosesser som blir tatt av et samlet styre, og selve presentasjonen, som gjøres av sentralbankledelsen.

- Ut over det ønsker vi ikke å kommentere denne saken, sier hun til VG.

(NTB)