-  LO-lege brøt taushetsplikten

«Sterke indikasjoner» på at LOs bedriftslege brøt taushetsplikten da Ingunn Yssen var sykmeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kommer fram i den hemmelige delen av granskingsrapporten, som Dagbladet kjenner deler av. Indikasjonene er basert på et notat granskerne fikk tilgang til under jobben med granskingsrapporten.

Tidligere internasjonal sekretær i LO, Ingunn Yssen, ble sykmeldt av bedriftslege Kjersti Aksnes Skantze i august 2006. Til utvalget har bedriftslegen bekreftet at Yssen var under sterkt psykisk press over lang tid. Bedriftslegen skal også ha bekreftet ovenfor LO at det ikke var forsvarlig for Yssen  å gjennomføre møter med LO-leder Gerd-Liv Valla.

- Ekstremt kontrollbehov

Fredag offentliggjorde LOs ledelse et fem siders sammendrag og konklusjonene til den knusende rapporten fra Fougner-utvalget.

Der kom det også fram kritikk mot LO. Det førte til at Roar Flåthen nå skal lede ei gruppe som skal gå gjennom rapporten fra utvalget. De skal også gå nøye gjennom kritikken mot LOs interne organisering.

Hovedrapporten er på rundt 200 sider, og er i hovedsak en lengre juridisk utgreiing av de knusende konklusjonene som er offentliggjort. Men rapporten inneholder også detaljerte vitnemål fra flere LO-ansatte. Flere har sagt at de er blitt kalt inn på Vallas kontor, og bedt om å rapportere om hva andre folk har sagt om LO-lederen.

Hennes kontrollbehov blir også beskrevet som ekstremt. Hovedrapporten viser også til et notat som legges til grunn for anklagene om bedriftslegens brudd på taushetsplikten. «Notatet gir sterk indikasjon på at det har foregått kommunikasjon mellom bedriftslegen og personalsjefen i strid med taushetsplikten,» heter det.

Kommenterer ikke

 DEN DRAMATISKE FREDAGEN:  LO-leder Gerd-Liv Valla kunngjør at hun trekker seg like etter at Fougner-utvalgets rapport om Yssen-saken var lagt fram. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix.
DEN DRAMATISKE FREDAGEN: LO-leder Gerd-Liv Valla kunngjør at hun trekker seg like etter at Fougner-utvalgets rapport om Yssen-saken var lagt fram. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix. Vis mer

LOs bedriftslege Kjersti Aksnes Skantze vil ikke kommentere beskyldningene i rapporten.

- Jeg har ikke sett noe av det som står skrevet, og derfor ønsker jeg heller ikke å kommentere det, sier hun.

Gjennom LOs informasjonsavdeling kommenterer LO-leder Roar Flåthen arbeidet med rapporten på denne måten: «Noen medier hevder at LO skal ha en full gjennomgang av Fougner-rapporten og at LO snur i forhold til tidligere standpunkt. Begge deler er feil, og har ikke dekning verken i orienteringen som ble gitt sekretariatet 12. mars eller i kommentarer gitt fra LO etter at beslutningen ble offentliggjort. Det som er riktig, er at det er satt ned en styringsgruppe som nøye skal gjennomgå de påstander som framkommer i rapporten om forhold i LOs interne organisering og rutiner».

Uryddig forhold

Personalsjef Tove Haug var ikke tilgjengelig for kommentar i går. Rapporten slår også fast at LO har et uryddig forhold til sin egen bedriftshelsetjeneste.

Flere forbundsledere tok til orde for å offentliggjøre hele rapporten, av frykt for at stadige lekkasjer skulle gjøre det vanskelig å legge Yssen-saken bak seg.