Valgkampen 2019

LO-makt skal sikre kommunemakt

LO starter nå kampen for at flest mulig av de 930 000 medlemmene stemmer på Ap i høst. LOs muskelmakt skal sikre rødgrønn makt i kommunene.

MOBILISERER: LO starter nå valgkampen sammen med Ap for å sikre makt i kommunene i fire nye år. Når arbeidsliv kommer på dagsorden, sosial dumping og heltid/deltid ser vi at oppslutningen om Ap øker, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han sier kommunene må være brunnmur mot høyresidens konkurranseutsetting og privatisering. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
MOBILISERER: LO starter nå valgkampen sammen med Ap for å sikre makt i kommunene i fire nye år. Når arbeidsliv kommer på dagsorden, sosial dumping og heltid/deltid ser vi at oppslutningen om Ap øker, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han sier kommunene må være brunnmur mot høyresidens konkurranseutsetting og privatisering. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

- En av fire velgere er LO-medlem. Vi kan avgjøre valget, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Dagbladet.

På LOs representantskapsmøte i Trondheim i dag og i morgen starter LO-lederen og Ap-leder Jonas Gahr Støre mobiliseringen i fagbevegelsen for valgseier i høst.

Støre har sagt at målet er å holde stillingen fra valget i 2015, da Ap sikret makt i 205 kommuner, inkludert i storbyene Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Målingene tyder på at Ap er et stykke unna valgseier. På Ipsos maimåling for Dagbladet får Ap 26, 9 prosent.

Men LO-lederen tror ikke det blir vanskelig å mobilisere for Ap i fagbevegelsen foran kommunevalget.

- Brannmur mot privatisering

- Kommunene er landets største arbeidsgiver. Vi vil vise til hva de rødgrønne har fått til i løpet av fire år. De har brukt innkjøpsmakt til å sette useriøse aktører på sidelinja. Vi har Oslo-modellen, Skien-modellen og andre som rydder opp og krever at ting skal være på stell.

- Rødgrønne kommuner har sikret sterkere heltidskultur i omsorgsyrker, bedre offentlig velferd og sterkere offentlige tjenester, som også ivaretar de ansattes lønns- og pensjonsvilkår. Det er ryddet opp etter høyresidas privatiseringsiver. Vaktmestere, renholdere og renovatører er tilbake i kommunen. Det meste av alt dette er helt opplagt i fare hvis høyresiden får bestemme, sier Gabrielsen.

- I 2017 sviktet LO-medlemmene Ap i stor grad, bare 38 prosent av LOs medlemmer stemte Ap. Har Ap blitt tydeligere slik at det blir lettere å mobilisere nå?

- Ap har hatt en tydelig politikk hele veien. Når arbeidsliv kommer på dagsorden, sosial dumping og heltid/deltid ser vi at oppslutningen øker.

- Ap og de rødgrønne gjorde gode valg i 2015, men ved stortingsvalget ble oppslutningen for lav. Men når vi nå spør medlemmene, ser vi at det samlet er under 20 prosent som stemmer på regjeringspartiene. 74 prosent ønsker ny regjering. Ap har dobbelt så stor oppslutning blant LOs medlemmer som de fire regjeringspartiene til sammen.

- Folk ser nå konsekvensene av regjeringens politikk på mange områder. Derfor må vi sikre at kommunene, landets største arbeidsgiver, fortsatt demmer opp mot høyrevridd nasjonal politikk De må være brannmuren mot sosial dumping, konkurranseutsetting, privatisering og todeling av helsevesenet. Det er det dette valget handler om, sier Gabrielsen.

BYVANDRING I RØDGRØNN BY: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fører an i en liten byvandring i Ap-styrte Trondheim etter møtet i LO's representantskap mandag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
BYVANDRING I RØDGRØNN BY: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fører an i en liten byvandring i Ap-styrte Trondheim etter møtet i LO's representantskap mandag. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Advarer mot «svenske tilstander»

Han advarer mot det han kaller «svenske tilstander» i eldreomsorgen.

- I Granavolden-plattformen sier regjeringen at de vil ha fritt brukervalg innen hjemmetjenesten og utrede en ordning med fritt brukervalg i kommunene etter modell fra Sverige. Den svenske modellen er designet for å gjøre privatisering lettere. Det er et hurtigspor for privatisering og betyr todeling av helse og omsorg. Det er ikke lommeboka som skal avgjøre kvaliteten i eldreomsorgen eller helsevesenet, men det er det som vil bli resultatet av høyrepolitikken.

- Er LO helt mot private leverandører i kommunale tjenester, som barnehager?

- Det har alltid vært en miks av ideelle og kommunale barnehager. Det vi ser nå, er store, kommersielle konserner som kjøper opp de små. Det internasjonale konsernet Ambea, med amerikanske mangemilliardærer på eiersiden, kontrollerer allerede 25 prosent av den private omsorgen i Norge. I Sverige har det samme konsernet tatt ut milliarder i profitt og knapt betalt noe som helst i skatt. Denne gjengen heier altså den norske regjeringen på. Dette er det de rødgrønne kommunene demmer opp mot.

- Er du redd for at bompengepartiene kan ødelegge for de rødgrønne ved kommunevalget?

- De har fått stor oppmerksomhet i det siste. Det begynner å bli en endeløs rekke smålige kutt for arbeidsfolk og for de gruppene som har minst av alle. Regjeringen har hamret løs på arbeidsledige, uføre, kronisk syke, og strammet inn for arbeidsfolk: Det har blitt dyrere å være pendler, ha kokeplate på brakka. De går etter personalrabatten til bussjåførene. Det har kommet nye avgifter og mer skatt for arbeidsfolk, og bompengene er dråpen som får det til å renne over, sier Gabrielsen.

Skuffet over LoVeSe-vedtak

- Du var skuffet, og leder av Fellesforbundet, Jørn Eggum, var forbannet over Ap's vedtak om å si nei til konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Er det fortsatt frustrasjon og sinne ute i fagbevegelsen over dette?

- Ja, holdningen er ikke endret, vi er fortsatt skuffet. Vi mente dette burde vært en sak for landsmøtet i 2021. Men vedtaket endrer ikke noe. Regjeringen har lagt bort saken for å sikre regjeringsmakt. Den politikken Ap-landsmøtet vedtok, sikrer trygge rammebetingelser for næringslivet og sier tydelig at olje og gass har ei framtid, sier Gabrielsen.

- Henger fast i fortida

Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland reagerer på Gabrielsens uttalelser, og mener LO henger fast i fortida.

- LO er åpenbart lite opptatt av de eldre og er mindre opptatt av dem som trenger hjelp, enn hvem som utfører tjenesten. LO er åpenbart bare opptatt av ideologi, ikke å tilpasse offentlig sektor til en ny virkelighet, sier Stensland.

- Spørsmålet er om Gabrielsens medlemmer ikke er mer opptatt av en verdig eldreomsorg, kvalitet og valgfrihet for alle med trygge og gode helsetjenester, enn å forsvare gårsdagens løsninger, sier Høyre-representanten.

- Vil ha mangfold

- Det viktigste i helsetjenesten er ikke systemet, men pasienten. Derfor vil vi ha mangfold i tjenestene. Private, frivillige, ideelle og det offentlige må jobbe sammen for et best mulig helsetilbud, men det offentlige skal ha et hovedansvar.

- Det skal ikke være din lommebok som avgjør hvor stor valgfrihet du har. Alle fortjener en verdig alderdom. Derfor har regjeringen lagt fram kvalitetsreformen for eldre,«Leve hele live ». Vi går til valg på å forbedre eldres måltider, økt aktivitet og fellesskap, trygg helsehjelp og bedre sammenheng i tjenestene. Da må vi også være villig til å endre måten det jobbes på, sier Stensland.