Kommunevalget

LO-medlemmene forlot Arbeiderpartiet

Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte Arbeiderpartiet ved kommunevalget 2019. Det er en nedgang på ni prosentpoeng sammenliknet med 2015.

VEI Å GÅ: Arbeiderpartiet har en vei å gå for å den oppslutningen blant LO-medlemmene partiet trenger for å vinne valg. Bare 33 prosent av LO-medlemmene stemte på Jonas Gahr Støres Arbeiderparti ved kommunevalget, mens til sammen stemte 61 prosent av Hans- Christian Gabrielsens LO-medlemmer på et av de partiene som satt i den rødgrønne regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VEI Å GÅ: Arbeiderpartiet har en vei å gå for å den oppslutningen blant LO-medlemmene partiet trenger for å vinne valg. Bare 33 prosent av LO-medlemmene stemte på Jonas Gahr Støres Arbeiderparti ved kommunevalget, mens til sammen stemte 61 prosent av Hans- Christian Gabrielsens LO-medlemmer på et av de partiene som satt i den rødgrønne regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dette går fram av valgundersøkelsen Opinion har gjennomført blant 1500 yrkesaktive LO-medlemmer etter kommunevalget.

Andelen LO-medlemmer som stemmer på Ap, har gått ned jevnt og trutt fra 2015. I 2015 var andelen var 42 prosent, i 2017 var andelen 38 prosent og ved kommunevalget nå i høst var andelen 33 prosent.

Sp-jafs

De rødgrønne partienes oppslutning blant LOs medlemmer er samlet 61 prosent. SVs andel ligger stabilt på 10 prosent, mens Senterpartiet har tatt nye jafs: Fra 11 prosent i 2015 til 18 prosent nå

Rødt har økt sin andel av LO-medlemmene fra 6 prosent i 2015 til 9 prosent nå. MDG har også en stigende kurve, fra 3 prosent i 2015 til 5 prosent nå.

Regjeringspartienes samlede oppslutning blant LOs over 900 000 medlemmer faller til 20 prosent. Høyres andel har gått fra 12 prosent i 2015, 14 prosent i 2017 til 9 prosent nå.

2 prosent av LO-medlemmene oppgir at de stemte på Bompengepartiet i høst.

- Fallitt for Høyre

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen legger vekt på at flertallet er stabilt rødgrønt. Han konstaterer at Arbeiderpartiet går tilbake blant LOs medlemmer som ellers i befolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer