Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunevalget

LO-medlemmene forlot Arbeiderpartiet

Bare 33 prosent av LOs medlemmer stemte Arbeiderpartiet ved kommunevalget 2019. Det er en nedgang på ni prosentpoeng sammenliknet med 2015.

VEI Å GÅ: Arbeiderpartiet har en vei å gå for å den oppslutningen blant LO-medlemmene partiet trenger for å vinne valg. Bare 33 prosent av LO-medlemmene stemte på Jonas Gahr Støres Arbeiderparti ved kommunevalget, mens til sammen stemte 61 prosent av Hans- Christian Gabrielsens LO-medlemmer på et av de partiene som satt i den rødgrønne regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VEI Å GÅ: Arbeiderpartiet har en vei å gå for å den oppslutningen blant LO-medlemmene partiet trenger for å vinne valg. Bare 33 prosent av LO-medlemmene stemte på Jonas Gahr Støres Arbeiderparti ved kommunevalget, mens til sammen stemte 61 prosent av Hans- Christian Gabrielsens LO-medlemmer på et av de partiene som satt i den rødgrønne regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Dette går fram av valgundersøkelsen Opinion har gjennomført blant 1500 yrkesaktive LO-medlemmer etter kommunevalget.

Andelen LO-medlemmer som stemmer på Ap, har gått ned jevnt og trutt fra 2015. I 2015 var andelen var 42 prosent, i 2017 var andelen 38 prosent og ved kommunevalget nå i høst var andelen 33 prosent.

Sp-jafs

De rødgrønne partienes oppslutning blant LOs medlemmer er samlet 61 prosent. SVs andel ligger stabilt på 10 prosent, mens Senterpartiet har tatt nye jafs: Fra 11 prosent i 2015 til 18 prosent nå

Rødt har økt sin andel av LO-medlemmene fra 6 prosent i 2015 til 9 prosent nå. MDG har også en stigende kurve, fra 3 prosent i 2015 til 5 prosent nå.

Regjeringspartienes samlede oppslutning blant LOs over 900 000 medlemmer faller til 20 prosent. Høyres andel har gått fra 12 prosent i 2015, 14 prosent i 2017 til 9 prosent nå.

DAGEN DERPÅ: Arbeiderpartiets sentralstyre møtes dagen etter lokalvalget. Vis mer

2 prosent av LO-medlemmene oppgir at de stemte på Bompengepartiet i høst.

- Fallitt for Høyre

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen legger vekt på at flertallet er stabilt rødgrønt. Han konstaterer at Arbeiderpartiet går tilbake blant LOs medlemmer som ellers i befolkningen.

- LO-kongressen ga oss i oppdrag å jobbe for rødgrønt flertall i Norge og i norske kommuner, og vi ser at rødgrønne flertall består i kommune etter kommune - i stor grad takket være LO-medlemmenes stemmegivning. Dette er et klart signal om at norske velgere, og LOs medlemmer, ikke ønsker den høyrepolitikken som den sittende regjeringen står for, sier Gabrielsen i en e-post.

- Andelen LO-medlemmer som stemmer på de borgerlige partiene synker. Bare ni prosent av LOs medlemmer stemte Høyre ved kommunevalget. For et parti som i sin tid proklamerte at de skulle være det nye «arbeidspartiet», må dette være en total fallitt. Også Frp går klart tilbake blant LOs medlemmer, sier Gabrielsen.

Sikker på valgseier i 2021

O-lederen sier jobben framover blir å omsette den klare rødgrønne støtten blant LO-medlemmene til et klart rødgrønt flertall ved stortingsvalget i 2021.

- Det er jeg helt sikker på at vi skal klare. Senterpartiet har en klar framgang blant LOs medlemmer, som i befolkningen ellers. Det hersker ingen tvil om at velgerne har sagt klart ifra om at regjeringens sentraliseringspolitikk har skapt utrygghet rundt omkring i landet, og at det nå må satses på distriktene og at hele landet må tas i bruk. Det kommer LO til å jobbe for – det er helt i tråd med vår politikk.

Grønne næringer

- Norge står overfor en formidabel oppgave med å bygge nye, grønne næringer med utgangspunkt i de fantastiske kompetansemiljøene som finnes i Norge, de som leverer høyteknologiske produkter til olje- og gassindustrien og til andre næringer.

- Disse skal vi satse på, og disse skal vi leve av også i framtida. Da kan ikke norske bygder og lokalsamfunn sultefores på tilgangen til undervisning, kultur, statlige arbeidsplasser, helsehjelp og politi, sier Gabrielsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media