LO-medlemmene vender Valla ryggen

Halvparten av LOs medlemmer har bestemt seg: Valla bør gå - uansett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgen faller dommen i Valla/Yssen-saken. Da skal granskerne offentliggjøre sine konklusjoner om hva som har skjedd i den betente konflikten mellom LO-leder Gerd-Liv Valla og LOs tidligere internasjonale sekretær Ingunn Yssen.

Alt om Valla/Yssen-konflikten her!

Men et flertall blant LOs medlemmer har allerede bestemt seg. På spørsmål om de mener Gerd-Liv Valla bør bli sittende som leder for LO, bør gå av, eller om de vil avvente resultatet av granskingen svarer:

  • Halvparten mener at LO-lederen bør gå av som LO-leder.
  • Bare syv prosent mener at hun bør bli sittende.

Det kommer fram i en spørreundersøkelse Synovate MMI har utført på oppdrag fra Dagbladet.no.

- Bør gå av

  • 41 prosent sier de vil avvente resultatet av granskingen.

Hvis alle som sier de vil avvente granskningen havner på at Valla bør bli sittende, vil det likevel bety at Valla ikke vil få flertallet i ryggen. Dermed vil det bli svært vanskelig for Valla å fortsette som fagforeningens fremste tillitsvalgt - uavhengig av hva granskingsutvalget kommer til å konkludere.

SPLITTER AP: Her forlater Gerd-Liv Valla APs sentralstyremøte på Sørmarka i januar. MMIs måling for Dagbladet.no viser at Valla-saken splitter Arbeiderpartiet og LO. Foto: SCANPIX
SPLITTER AP: Her forlater Gerd-Liv Valla APs sentralstyremøte på Sørmarka i januar. MMIs måling for Dagbladet.no viser at Valla-saken splitter Arbeiderpartiet og LO. Foto: SCANPIX Vis mer

- Men jeg tror nok etter at rapporten er lagt frem, vil andelen som mener at hun må gå svekkes om rapporten har en frikjennende vurdering, sier valgforsker Toril Aalberg til Dagbladet.no

På kvinnedagen synes hun også det er interessant å se at kvinnene er mest vennligsinnede overfor Valla.

- I denne målingen er ikke kvinnene ekstra strenge mot Valla, selv om det har vært hevdet at Valla har vært ekstra streng mot kvinnene rundt seg, sier hun.

For resten av befolkningen er også resultatet likt. De fleste har allerede gjort seg opp en mening om Valla bør bli sittende eller ikke, og halvparten av de spurte mener Valla bør gå av. 39 prosent vil heller avvente resultatet av granskningen før de gjør seg opp en mening.

- Et svekket LO

- At forskjellen ikke er større mellom LO-medlemmer og andre viser at lojaliteten innad i LO ikke er som den en gang var, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Dagbladet.no.

Han mener at dette viser at «vi-følelsen» i LO er svekket.

- Man ser ikke akkurat at medlemmene slutter rekkene og forsvarer Gerd-Liv Valla med nebb og klør. I stedet virker det som de fleste medlemmene har et ganske instrumentelt forhold til organisasjonen. Det er et klart svakere LO vi ser her, sier Jenssen.

LO-medlemmene vender Valla ryggen

SV-tvilere

Det er blant Ap-velgere og LO-medlemmer vi finner mest delte oppfatninger; mange har allerede gjort seg opp en mening mot Vallas lederskap i disse gruppene. Blant Ap-velgene mener hele 45 prosent at LO-lederen bør gå av - bare 9 prosent mener hun bør bli sittende. 44 prosent sier de vil avvente granskingsresultatet.

Den mest Valla-kritiske gruppen er ikke uventet Fremskrittsparti-velgerne. Hele 63 prosent mener Valla bør gå av, mens bare 29 prosent vil avvente granskingsresultatet. Den mest tvilende gruppen er SV-velgerene: Hele 65 prosent vil vente på granskingsresultatet før de gjør seg opp noen mening.

- Fortsatt en sjanse

Valgforsker Frank Aarebrot mener at Valla fortsatt kan fortsette som LO-leder.

- Alt avhenger av hvordan granskingsutvalget velger å formulere seg. Hvis de påpeker lovbrudd vil det nesten være umulig, men hvis de for eksempel skriver at «man burde» handlet annerledes - kan hun overleve som leder, sier Aarebrot til Dagbladet.no.

SVEKKET LO:- At forskjellen ikke er større mellom LO-medlemmer og andre viser at lojaliteten innad i LO ikke er som den en gang var, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Dagbladet.no.
KAN FORTSETTE: Valgforsker Frank Aarebrot mener at Valla fortsatt kan fortsette som LO-leder.