Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-nei til pensjons-kompromiss

LO-leder Gerd-Liv Valla advarer Ap-leder Jens Stoltenberg mot å gå med på et kompromiss i Stortinget om nytt pensjonssystem. – Ta heller omkamp på pensjonene etter valget, er LO-lederens klare råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– La de borgerlige partiene være alene om å vedta en usosial pensjonsreform, lød Vallas oppfordring ansikt til ansikt med Ap-leder Jens Stoltenberg under åpningen av LO-kongressen lørdag ettermiddag.

Hun satte fram fire ufravikelige hovedkrav til det nye pensjonssystemet:

1: Ordningen med avtalefestet pensjon fra 62 år (AFP) skal ikke røres.

2: Innføring av obligatorisk tjenestepensjon for alle ansatte i private bedrifter.

3: Bruttopensjonsordningen for offentlig ansatte skal bestå.

4: Folketrygden skal styrkes slik at færre blir minstepensjonister.

Hvis regjeringspartiene og Fremskrittspartiet ikke vil være med på en pensjonsreform som innfrir disse hovedkravene, vil LO-lederen heller utsette hele reformen til etter høstens stortingsvalg.

- Vårt opplegg til folkepensjon skal sikre alle en pensjon på mellom 60 og 70 prosent av tidligere lønn. Det blir dyrere enn regjeringens forslag, men det har Norge råd til, sa Valla.

Hun gikk samtidig inn for å styrke framtidens folketrygd ved at folk må finne seg i å stå i jobb noen måneder lenger dersom levealderen øker.

– Men forutsetningen for at vi vil være med på en slik levealdersjustering er at vi greier å skape et bedre arbeidsliv enn det vi har i dag, understreket hun. (ANB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!