Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lo og filmet da mann druknet og døde - blir ikke tiltalt

Fem tenåringer så 31 år gamle Jamel Dunn drukne. Istedenfor å hjelpe, postet de video av drukningen på nettet.

BLIR IKKE TILTALT: Fem personer som i fjor ble vitne til at 31 år gamle Jamel Dunn druknet i Cocoa i Florida, blir ikke tiltalt. De slipper dermed å møte her, i retten i Titusville i fylket Brevard. Foto: Wikimedia Commons
BLIR IKKE TILTALT: Fem personer som i fjor ble vitne til at 31 år gamle Jamel Dunn druknet i Cocoa i Florida, blir ikke tiltalt. De slipper dermed å møte her, i retten i Titusville i fylket Brevard. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi kommer ikke til å hjelpe deg. Ingen kommer til å hjelpe deg, din dumme jævel!»

Det skrek en stemme til 31 år gamle Jamel Dunn mens han kavet i vannet i en stor Florida-dam 9. juli i fjor.

Dunn kjempet for livet og var i ferd med å drukne. Han hadde nedsatt funksjonsevne.

På bredden til vannet i Florida-byen Cocoa sto fem tenåringsgutter. De skrek til Dunn at de ikke kom til å hjelpe ham, mens de filmet hendelsen. Etter hvert ser man skikkelsen i vannet forsvinne under overflaten.

Da klarte ikke 31-åringen å kjempe lenger. Han døde i vannet den dagen, men ble først funnet tre dager seinere.

Nå, etter nesten et år med etterforskning, har påtalemyndigheten i Florida bestemt at de ikke kommer til å tiltale noen av personene som høres på videoen. Det melder amerikansk presse, deriblant Newsweek.

- Alle ble kvalme

Tenåringene, som var i alderen 14 til 18 år, brøt nemlig ingen Florida-lover da de ikke kom Dunn til unnsetning, ifølge påtalemyndigheten.

- Jeg vet at alle ble kvalme av denne manglende respekten for menneskeliv, som ble utvist av disse ungdommene. Vi kan bare håpe at dette var en isolert og sjelden hendelse som aldri vil skje igjen, sier statsadvokat Phil Archer i en uttalelse.

Saken fikk i fjor enorm medieoppmerksomhet i USA, og verden for øvrig. Et lovforslag som nå skulle gjøre det forbudt å ikke forsøke og hjelpe en person i nød eller ringe nødetatene om en slik situasjon, ble lansert i delstaten.

Men forslaget nådde aldri avstemning i Floridas lovgivende forsamling.

I nesten et år har politiet etterforsket saken. Talsperson for politiet i Cocoa, Yvonne Martinez, forteller til Florida-avisa Florida Today, at politiet har etterforsket saken bredt.

- Vi har gjort svært omfattende undersøkelser for å se hvorvidt det eksisterer noen kriminelle overtredelser. I denne saken er det imidlertid ingenting vi kan gå etter. Det er uheldig. Og det er beklagelig at lovene i Florida, slik de er nedfelt, ikke tillater oss å ta ut noen siktelser, sier hun.

Ble skutt året før

Dunns forlovede meldte 31-åringen savnet etter at han ikke kom hjem. Venner av paret gikk ut på sosiale medier, og spurte om noen hadde sett Dunn.

Mannen ble beskrevet som tatovert og halt. 31 år gamle Dunn ble nemlig skutt året før, og haltet på det ene beinet.

Tre dager seinere ble 31-åringen funnet død. Liket av ham var imidlertid ugjenkjennelig, men han ble etter hvert identifisert på bakgrunn av en av sine tatoveringer.

Noen dager seinere ble en venn av familien gjort oppmerksom på en video som hadde dukket opp på sosiale medier. Det var den aktuelle videoen. Denne ble deretter vist til politiet, som da begynte å etterforske saken.

Moren til avdøde Dunn forteller til Florida Today at hun fremdeles har mareritt om det grufulle dødsfallet.

- De lo av ham. Når alt kommer til alt, kan du ikke underspille det, sier hun til avisa.

- Det knuste hjertet mitt at noen bare satt der, og visste at noen trengte hjelp, sa 31-åringens forlovede til TV-stasjonen Fox 6 Now i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!