Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO og NHO provosert av lederlønninger

Selv NHO reagerer på toppledernes lønnshopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv NHO reagerer på at topplederne i de største norske bedriftene i fjor fikk en lønnsøkning på 21 prosent.

Midt i innspurten i lønnsoppgjøret kom meldingen fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) om at mange toppledere i NHOs medlemsbedrifter hadde store lønnshopp i fjor. Toppledere i bedrifter med mer enn 250 ansatte kunne notere seg rundt 355.000 kroner, mer i lønningsposen. Til sammenligning fikk en vanlig lønnsmottaker 5,4 prosent mer i lønn i fjor.

- Den økningen er for høy, sier administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO.

Han forventer imidlertid en helt annen utvikling i 2008.

- Dette har skjedd i en høykonjunktur. Vi tror vi vil se en helt annen utvikling når vi i år ser ut til å passere denne toppen og går mot magrere tider. Da regner vi med at dette også vi speile seg i lønninger, bonuser og opsjoner, sier Bergesen jr.

TBUs siste tall for lederlønningene kommer på bordet et snaut døgn før meklingsfristen mellom LO og NHO går ut natt til 2. april. På kontoret til riksmeklingsmannen kjempes det en knallhard kamp både for å få en avtalefestet pensjon (AFP) på plass og om lønn. LO lar seg derfor provosere over veksten i lederlønningene i de store bedriftene.

- Veksten i lederlønningene i de store bedriftene virker provoserende og er ikke et positivt tilskudd til årets lønnsoppgjør. Nok en gang ser vi at de samme gruppene som roper på ansvarlighet og forventer moderasjon fra andre, totalt fritar seg selv fra denne ansvarligheten, sier LO-leder Roar Flåthen.

Han er skuffet, men ikke overrasket over lønnsveksten.

- Når enkelte ledere forsyner seg så grovt som de her har gjort, vil det få virkninger for mange flere nedover i rekkene. Det er ledernes lønnsvekst som er den største faren for renteøkninger, sier Flåthen.

(NTB)

PROVOSERTE: Både NHO-leder Finn Bergesen jr. og Lo-leder Roar Flåthen reagerer på ledernes lønnsfest Foto: SCANPIX
PROVOSERTE: Både NHO-leder Finn Bergesen jr. og Lo-leder Roar Flåthen reagerer på ledernes lønnsfest Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media