Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO og Unio om Telenor-bråket: - Horne saboterer for Mæland

LO og Unio mener likestillingsminister Solveig Horne reverserer norsk likestilling. Nå vil de stille krav til heltidsstillinger, og skryter av Mælands kamp for kvinner i Telenor.

- LIKESTILLINGEN REVERSERES: LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik og påtroppende Unio-sjef Ragnhild Lied roper nå varsko om likestillingens kår i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- LIKESTILLINGEN REVERSERES: LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik og påtroppende Unio-sjef Ragnhild Lied roper nå varsko om likestillingens kår i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Likestillingen er i ferd med å reverseres. Vi vil være et gnagsår som aldri forsvinner, for noen må få vondt før vi kan få dem til å endre systemet.

Slik oppsummerer påtroppende Unio-sjef Ragnhild Lied sin kamp for likestilling og kvinnens posisjon i norsk arbeidsliv.

Hun overtar som leder for 330 000 medlemmer etter nyttår. Sammen med LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik, roper hun nå varsko om likestillingens kår i Norge.

- Mæland var tydelig Lied og Følsvik mener bråket rundt ansettelsen av Telenor-sjef Sigve Brekke, og VGs artikler om at tre sentrale kvinner skal ha blitt utelatt fra finalerunden i ansettelsesprosessen, gjør temaet mer relevant enn noen gang.

- Monica Mæland var overraskende tydelig i sin beskjed om at Telenor skulle se etter en kvinnelig konsernsjef. Samtidig tar regjeringen nå bort de eneste verktøyene Mæland og andre har i kampen for likestilling. Solveig Horne saboterer dermed for Mælands prosjekt, sier Følsvik.

Likestillingsverktøyene de sikter til er blant annet aktivitetsplikten for virksomheter under 50 ansatte, og redegjøringsplikten. Verktøyene skal sikre at staten skal kunne stille krav til tiltak for likestilling, og redegjørelse for disse tiltakene. Men det forsvinner med Hornes forslag om å slå sammen likestillingsloven med diskrimineringslovene, mener de.

Etterlyser tiltak I tillegg reagerer både Unio og LO på likestillingsmeldingen Solveig Horne la fram i oktober (se egen boks for øvrig kritikk).

- Det er kun beskrivelser og overhodet ingen tiltak, sier Følsvik.

FÅR KRITIKK: Unio og LO mener barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne bidrar til å reversere likestillingen i Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Unio og LO mener barne- likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne bidrar til å reversere likestillingen i Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hvilke konkrete tiltak etterlyser dere?

- Det aller viktigste er å få på plass tiltak mot ufrivillig deltid, som særlig rammer kvinner, og så må det stilles krav til heltidsstillinger.
 For ikke å snakke om fedrepermisjonen. Vi ser tydelige tall fra NAV som viser at fedre tar ut mindre permisjon etter at regjeringa kuttet i antall uker.

Lied og Følsvik vedgår at likestillingen heller ikke hadde ideelle kår under de rødgrønne, og skulle gjerne ha sett at Jonas Gahr Støre var enda tydeligere. Men de avviser at de er imot sammenslåing av lovene fordi de vil prioritere likestilling høyere enn øvrig diskriminering.

- Vi er kritiske til Hornes forslag fordi det ikke gjør situasjonen bedre for noen, sier Følsvik.

- Tiltak for 10 millioner Horne er ikke enig i at hun saboterer for Mæland.

- Jeg er helt enig med næringsministeren i at dagens kjønnsbalanse i norsk næringsliv ikke er god nok, særlig på toppledernivå. Dette er også løftet fram i regjeringens likestillingsmelding. Men denne regjeringen har ikke tro på at en byråkratisk redegjørelsesplikt skaper mer likestilling, svarer Horne.

Ministeren peker på at hun har sendt på høring et forslag om å gjøre loven tydeligere på hva slags aktivitet som forventes av arbeidsgiverne, og at redegjørelsesplikten erstattes med tiltak som informasjon og kompetanseutvikling.

Horne poengterer også på at likestillingsmeldingen ikke er en budsjettproposisjon.

- Vi løfter fem områder der det fortsatt er store utfordringer etter tiår med likestillingspolitikk. For neste år har regjeringen foreslått å styrke flere konkrete tiltak med til sammen 10 millioner kroner, for eksempel styrking av krisesentre, styrket innsats mot tvangsekteskap, støtte til jenter og teknologi og styrking av likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media