LO-økonom frykter ny bankkrise

Kan få dramatiske konsekvenser for norsk økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Den økonomiske uroen i Europa kan utløse en ny finanskrise, mener LO-økonom Stein Reegård.

De økonomiske tiltakene overfor Hellas og i EU er definitivt riktig vei gå, men det er for tidlig å si om de er tilstrekkelige, mener sjeføkonom Stein Reegård i LO. Lånepakken til Hellas og gigantfondet i EU har til hensikt å berolige blant annet en svært nervøs, internasjonal finanssektor.

Konsekvensene for europeisk og norsk økonomi kan bli dramatiske hvis finansinstitusjonene frykt for å ta risiko blir for stor.

- Det er fryktelig vanskelig å forutse hva som vil skje, fordi den økonomiske situasjonen framover i stor grad vil preges av hvordan de uberegnelige finansmarkedene reagerer, sier Reegård til NTB.

Hvis pengestrømmene og kredittmarkedene stanser opp og utløser en ny finanskrise, kommer hele den norske økonomien til å bli rammet etter mønster fra høsten 2008. Reegård påpeker dessuten at svekket euroverdi skal sette seg. Det vil ramme norsk eksportrettet næring spesielt hardt.

- Hellas alene har liten betydning for Norge, men vi er veldig avhengige av hva som skjer med eurolandene samlet. Det er det suverent viktigste handelsområdet for oss, sier han.

(©NTB)