UTE AV KONTROLL:  LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen mener bemanningsbransjen er ute av kontroll og krever regulering.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTE AV KONTROLL: LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen mener bemanningsbransjen er ute av kontroll og krever regulering. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

LO om bemannings-bransjen: - Ute av kontroll

LO vil ha strengere regulering og muligheten til å bøtelegge bemanningsbyråer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis det stemmer, er det svært alvorlig og graverende, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen om dagens Dagbladet-oppslag om bemanningsbransjen (krever innlogging).

Saken tar utgangspunkt i Alain M. C. Fassottes blogginnlegg om sin korte tid som ansatt i et bemanningsbyrå i Rogaland. I innlegget tar han et et oppgjør med bransjen som helhet etter å ha vært vitne til en rekke episoder han selv karakteriserer som skremmende.

Mens Fassotte jobbet Rogaland-byrået, hevder han at han var vitne til at personer ble oppfordret til å skjule sin egen legning overfor bedriften de ble rekruttert til, at stillinger som ikke eksisterte ble utlyst kun for å samle CV-er og at arbeidssøkere ble rekruttert til stillinger som de ikke ønsket fordi det var mer lønnsomt for bemanningsbyrået.

Den aktuelle Rogaland-bedriften forklarte overfor Dagbladet at de ikke kjente seg igjen i Fasottes påstander.

- Må reguleres Nå krever LO, i likhet med Fassotte selv, en endring i bemanningsbransjen. De støtter Fassottes forslag om sterkere regulering.

- Bransjen slik den er nå, er ute av kontroll, slår LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen fast.

- Vi må sørge for at den vedtatte godkjenningsordningen for slike byråer fylles med reellt innhold for og på den måten luke ut de useriøse aktørene, legger Gabrielsen til.

Han presiserer at bemanningsbyråer spiller en viktig rolle i norsk arbeidsliv, og er avgjørende for mange bedrifter.

- Vi trenger bemanningsbyråer i Norge slik at bedrifter kan leie inn arbeidskraft ved sykdom eller når produksjonstopper oppstår. Det er heller ikke problemet, sier Gabrielsen.

Vil bøtelegge brudd I midten av juli satte regjeringa i kraft en ny forskrift som gir «ved tariffavtale adgang til å fravike reglene om likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak», altså betale mindre til innleid arbeidskraft.

 LEDER:  LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen her med LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
LEDER: LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen her med LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Ved å gjøre det, har regjeringen faktisk gjort det lettere for bedrifter som leier inn arbeidskraft og forskjellsbehandle mellom midlertidig og faste ansatte som kommer fra bemanningsbyråer.

- Dette er det rakt motsatte av det vi trenger. Istedenfor frislipp burde regjeringen utstyre statlige tilsyn med ressurser slik at de kan håndheve regelverket rundt innleie. De må også kunne gi pålegg og bøter ved grove brudd.

- Kan ikke styre seg selv Problemet, mener LO-nestlederen, er hva bransjens vekst de siste ti åra uten særlig regulering har ført til.

- Flere ansettelser man hevder er faste, men som i realiteten er mildertidige på lik linje med tilkallingsvikariater og uten tilstrekkelig stillingsvern. Vi har sett en trend de siste åra på såkalte faste ansettelser uten lønn mellom oppdrag. Byråene hevder at stillingene er faste, men betaler ikke vedkommende for tida de ikke er i oppdrag, sier Gabrielsen.

Nestlederen trekker også fram en undersøkelse Fafo gjorde for LO under tillitsvalgtpanelet i mai som sier at 25 prosent av de om lag 2500 deltakende i undersøkelsen, svarte ja på spørsmålet om de kjente til uakseptable lønn- og arbeidsvilkår for innleid arbeidskraft.

- Ringvirkningene av hvordan bemanningsbransjen opererer er for store for det øvrige arbeidslivet at bransjen kan styre seg selv, legger han til.

 SLO ALARM:  I tirsdagens Dagbladet slo Alain M. C. Fassotte alarm om tilstandene i bemanningsbransjen basert på hans egne erfaringer fra en bedrift i Rogaland. Foto: M&O Creative
SLO ALARM: I tirsdagens Dagbladet slo Alain M. C. Fassotte alarm om tilstandene i bemanningsbransjen basert på hans egne erfaringer fra en bedrift i Rogaland. Foto: M&O Creative Vis mer