LO-pengene til partikassa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mens NHO har vedtatt å avvikle sin økonomiske støtte til Høyre, går LO den motsatte veien. På kongressen neste uke foreslår LO-ledelsen å øke valgkampbidraget til Arbeiderpartiet fra 2,5 til tre millioner kroner. Med bevilgningene fra flere fagforbund vil partikassa få et tilskudd på minst seks millioner fra fagbevegelsen. I tillegg får partiet årlig fem LO-millioner til sitt fagligpolitiske arbeid. Vi går ut fra at Arbeiderpartiet ikke nekter å motta pengene.
  • Men det burde partiet gjort. Den bindingen til landets største fagorganisasjon disse pengene innebærer, strider mot viktige demokratiske prinsipper. Det er en binding som for lengst burde vært utgått på dato. Dessuten må avhengighetsforholdet være en belastning for Arbeiderpartiet i kampen om velgerne. LO har i det siste markert seg med holdninger som for lengst er avleggs og tilhører en fjern fortid. Det gjelder forslag som å pålegge uorganiserte tariffavgift og frata dem ledighetstrygd, samt at det skal være streikeplikt for alle.
  • Organisasjonsfriheten må også innebære frihet til ikke å være organisert. Det gjelder særlig i en organisasjon der deler av kontingenten går til å finansiere ett bestemt partis valgkamp. Et slikt politisk ekteskap utelukker den tvangslinjen overfor de såkalte gratispassasjerene som LO går inn for.
  • Vi skjønner heller ikke hvordan Arbeiderpartiet i vår tid kan se seg tjent med å opprettholde sitt intimforhold til LO. Partiet vil automatisk bli koplet til LOs utspill. Det må være en belastning i kampen om dagens velgere, og kan neppe oppveies av millionene til partikassa. Dessuten betyr bindingen til LO at Arbeiderpartiet ikke kan danne regjering med andre partier, slik partiledelsen tidvis går inn for. En samarbeidsregjering krever åpenhet, og deltakerne kan ikke ha splittet lojalitet. Hvis Arbeiderpartiet mener alvor med sine samarbeidsinvitter, må dagens tette forhold til LO avvikles. Ingen ting tyder på at det vil skje. Det vil vi få demonstrert på LO-kongressen.