LO-rapport: Dramatisk kommersialisering av attføring

- Regjeringen hevder at konkurranse skaper mangfold, våre funn viser at det ikke stemmer, sier Linn Herning, en av forfatterne bak rapporten.

NAV-KRITISK: - Det er ekstra paradoksalt at det nå er NAV som går i spissen for en reintroduksjon av løsarbeidersamfunnet, heter det i LO-rapporten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NAV-KRITISK: - Det er ekstra paradoksalt at det nå er NAV som går i spissen for en reintroduksjon av løsarbeidersamfunnet, heter det i LO-rapporten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rapporten «Milliarder – ikke mennesker» er utarbeidet av Linn Herning, daglig leder av alliansen For velferdsstaten og Johan Martin Leikvoll, politisk rådgiver i LO-forbundet Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) på oppdrag fra FLT.

- Det nye «attføringsmarkedet» er et skattefinansiert milliardmarked med en årlig utlyst verdi på nærmere 1,4 milliarder kroner. Vi dokumenterer i denne rapporten at resultatet av anbudsutsettingen er en dramatisk kommersialisering av attføringsfeltet, skriver Herning og Leikvoll i rapporten

Konsentrasjon

Hovedkonklusjonene i FLT-rapporten er at regjeringen har mislyktes med å skape større mangfold i attføringssektoren.

- Tvert imot har det skjedd en dramatisk konsentrasjon på få aktører. For det største tiltaket, som tidligere het Arbeid med bistand, var det før anbudsutsettingen minst 148 tiltaksleverandører i hele landet. Det korresponderende anbudsutsatte tiltaket Oppfølging har i dag 39 leverandører, heter det i rapporten.

- Verre enn vi trodde

Forbundsleder Jonny Simmenes i Ledelse og Teknikk poengterer at LO-forbundet i likhet med det store flertallet av høringsinstansene var meget kritisk da Solberg-regjeringen satte store deler av attføringsfeltet på anbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer