Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maaemo får refs av Arbeidstilsynet:

LO raser mot stjerne-restaurant som brøt loven: - Som å drive med doping i toppidretten

Arbeidstilsynet avdekket lovbrudd hos kjendisrestauranten Maaemo. - Det bør få konsekvenser, sier LO-forbund. 

AVSLØRTE ULOVLIGHETER: Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo. Her fra kjøkkenet til Maaemo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
AVSLØRTE ULOVLIGHETER: Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo. Her fra kjøkkenet til Maaemo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At noen kan vinne Michelin-stjerner ved å bryte loven, er som doping i toppidretten. Vi bør ikke la noen vinne stjerner med ulovlige midler, sier Tore Skjelstadaune, leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte.

Fredag skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet har avslørt det de kaller «omfattende og betydelige» lovbrudd hos stjernerestauranten Maaemo.

Maaemo ligger i Bjørvika, Oslos nye finanssentrum, og restauranten ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelinguiden, som eneste spisested i Norge. Det var første gang i Norden en restaurant debuterte i guiden med to hele stjerner.

- SOM DOPING:  - At noen kan vinne Michelin-stjerner ved å bryte loven er som doping i toppidretten. Vi bør ikke la noen vinne stjerner med ulovlige midler, sier Tore Skjelstadaune, leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto:Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
- SOM DOPING:  - At noen kan vinne Michelin-stjerner ved å bryte loven er som doping i toppidretten. Vi bør ikke la noen vinne stjerner med ulovlige midler, sier Tore Skjelstadaune, leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto:Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Best blant stjernene

I februar i år nådde Maaemo en ny milepæl: Da ble restauranten som første norske restaurant noensinne belønnet med matverdenens høyeste utmerkelse: tre stjerner i Michelinguiden. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang en av Europas heteste kokker.

Arbeidstilsynet har siden mai i år gransket den verdenskjente restauranten Maaemo i Oslo, og har avslørt at de ansatte ikke har fått lovpålagte overtidstillegget og har hatt 15-timersdager.

Stjernekokken hos Maaemo og på Michelin-restaurantene blir ofte sammenlignet med toppidrettsutøvere.

Sjekker ikke arbeidsforhold

Til Dagbladet sier Michelinguiden at de ikke vurderte arbeidsforholdene på restaurantene de sjekker. Og at det heller ikke får noen konsekvenser hvis restaurantene bryter loven.

«Michelinguiden vurderer kvaliteten på maten som blir servert i restauranten, basert på hva som er på tallerkenene», skriver Samuelle Dorol, pressekontakt for Michelinguiden, i en e-post til Dagbladet. Hun peker på at de mangler ekspertisen til å sjekke arbeidsforhold.

«Våre inspektører er Michelin-ansatte, som har gjestfrihet som fagfelt. De her verken ekspertisen, eller kompetansen til å erstatte juridiske myndigheter», skriver Dorol.

SKREMT: - Når tilstanden er såpass dårlig på en av de beste restauranten i Norge kan man bare gjette hvordan det er i resten av bransjen, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKREMT: - Når tilstanden er såpass dårlig på en av de beste restauranten i Norge kan man bare gjette hvordan det er i resten av bransjen, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Bør få konsekvenser

- Jeg har respekt for at Michelinguiden måler gjesteopplevelsen, og at de ser på restauranten fra gjestens ståsted. Samtidig bør det få konsekvenser at man ikke følger norske lover og regler. Både Michelinguiden og norske anmeldere bør tenke over dette når de bedømmer en restaurant, sier Skjelstadaune fra Fellesforbundet. Han er overrasket at Maaemo blir tatt i å bryte loven for andre gang på tre år.

I 2013 skrev Dagbladet at restauranten fikk hard kritikk fra Arbeidstilsynet for en rekke lovbrudd, blant annet for ulovlige lange arbeidsdager og manglende overtidstillegg.

- Det overrasker meg at de ikke lærte fra forrige gang. De burde visst bedre, sier Skjelstadaune. Han synes det er overraskende at en så profesjonell aktør kan opptre så uprofesjonelt.

- Når tilstanden er såpass dårlig på en av de beste restauranten i Norge kan man bare gjette hvordan det er i resten av bransjen, sier Skjelstadaune.

- JOBBER HARDT OG LENGE: - Jeg har aldri jobbet på en restaurant med mer ordnede forhold enn Maaemo. Virkeligheten er hard og det er slik i livet at vil man bli flink på noe må man jobbe for det. Derfor har vi jobbet hardt og lenge, sier Maaemo-kokk Esben Holmboe Bang til Dagbladet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- JOBBER HARDT OG LENGE: - Jeg har aldri jobbet på en restaurant med mer ordnede forhold enn Maaemo. Virkeligheten er hard og det er slik i livet at vil man bli flink på noe må man jobbe for det. Derfor har vi jobbet hardt og lenge, sier Maaemo-kokk Esben Holmboe Bang til Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Virkeligheten er hard

Daglig leder i Maaemo, Esben Holmboe Bang, reagerer på Fellesforbundets uttalelser.

«Jeg har aldri jobbet på en restaurant med mer ordnede forhold enn Maaemo. Virkeligheten er hard og det er slik i livet at vil man bli flink på noe, må man jobbe for det. Derfor har vi jobbet hardt og lenge. Vi gjør alle dette frivillig. Det kan godt være at det ikke passer inn i Fellesforbundet, men sånn er det», skriver Bang i en tekstmelding til Dagbladet.

Han viser til at de nå har ryddet opp.

«Arbeidstilsynet godtok ikke vår avtale om gjennomsnittsberegning så det tar vi selvsagt til etterretning og har endret praksis slik det fungerer. Vi har allerede ordnet opp i de punktene som de kritiserer siden det ene besøket vi hadde i april/mai. Ingen ansatte jobber nå mer enn 37,5 timer i gjennomsnitt per uke».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling