LO refser kjendiskokkene

Luksusrestaurantene manglet overtidsbetaling, hadde ulovlig lange dager og dårlig arbeidsmiljø. LO-forbundet mener kjendiskokkene «har sviktet totalt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er utrolig skuffa, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte.

Restaurantene er blant Norges mest eksklusive, og flere av dem blir ledet av Norges mest kjente kokker.

De siste månedene har Dagbladet avdekket hvordan ansatte ikke har fått overtidsbetalt, har jobbet ulovlig lange dager og blitt utsatt for flere brudd på arbeidsmiljøloven.

FIKK REFS: 20. juli skrev Dagbladet om restaurant Maaemo som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Maaemo ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som den eneste restauranten i Norge. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang blitt en av Norges mest kjente kokker. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX
FIKK REFS: 20. juli skrev Dagbladet om restaurant Maaemo som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Maaemo ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som den eneste restauranten i Norge. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang blitt en av Norges mest kjente kokker. Foto: TORE MEEK/NTB SCANPIX Vis mer

- Disse kokkene burde gått foran som et godt eksempel, men her har de sviktet totalt, sier Skjelstadaune.

Michelin-restaurant 20. juli skrev Dagbladet om restaurant Maaemo som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Maaemo ble verdenskjent da den i 2012 fikk to stjerner i Michelin-guiden, som den eneste restauranten i Norge. I dag er kjøkkensjef Esben Holmboe Bang blitt en av Norges mest kjente kokker.

Restauranten fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for flere lovbrudd. Timelistene viste at enkelte ansatte jobbet mer enn 60 timer i uka. Lønnsslippene viste at alle utenom én jobbet på fastlønn og at ingen fikk utbetalt overtidstillegg.

«Vi har hatt en positiv dialog med Arbeidstilsynet. De pålegg som ble gitt er oppfylt. Det gjenstår ett punkt hvor vi er i dialog med Arbeidstilsynet, og hvor vår intensjon er å presentere et resultat som oppfyller pålegget», skriver medeier og styreleder for Maaemo, Jon-Frede Engdahl, i en e-post til Dagbladet.

- SKUFFA:  - Jeg er utrolig skuffa, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- SKUFFA: - Jeg er utrolig skuffa, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Verken Engdahl eller Bang ønsker å kommentere saken ytterligere til Dagbladet.

- Omfattende lovbrudd Maaemo var ikke den eneste luksusrestauranten i Oslo som fikk smekk av Arbeidstilsynet. 28. august skrev Dagbladet at den eksklusive kjendisrestauranten Bølgen og Moi fikk pålegg av Arbeidstilsynet etter at de har avslørt ulovlig lange arbeidsdager på kjøkkenet. Bølgen og Moi Tjuvholmen er én av Oslos mest eksklusive restauranter og ligger på en av hovedstadens dyreste adresser.

Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven».

Spesielt reagerte de på arbeidstida. I tilsynsrapporten skrev de at enkelte ansatte arbeidet langt mer enn hva som er tillatt etter arbeidsmiljøloven.

FIKK KRITIKK: 2. september skrev Dagbladet at en av Oslos mest eksklusive restauranter, Onda Restaurant, fikk refs av Arbeidstilsynet etter at de ansatte hadde jobbet 250 timer i måneden og hatt 15-timersdager.

Det er kjendiskokk Rune Mogens Pal (t.v.) som driver den eksklusive restauranten Onda på Aker Brygge. Da Pal åpnet restauranten i 2011, sammen med kjendiskokk Terje Ness (t.h.), hadde de ambisjoner om at den skulle bli Norges beste og mest eksklusive restaurant. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
FIKK KRITIKK: 2. september skrev Dagbladet at en av Oslos mest eksklusive restauranter, Onda Restaurant, fikk refs av Arbeidstilsynet etter at de ansatte hadde jobbet 250 timer i måneden og hatt 15-timersdager. Det er kjendiskokk Rune Mogens Pal (t.v.) som driver den eksklusive restauranten Onda på Aker Brygge. Da Pal åpnet restauranten i 2011, sammen med kjendiskokk Terje Ness (t.h.), hadde de ambisjoner om at den skulle bli Norges beste og mest eksklusive restaurant. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX Vis mer

Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen og Trond Moi, og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand.

«Restauranten har rettet seg etter de pålegg som ble påtalt i sommer, innenfor fristen som Arbeidstilsynet ønsket», skriver administrerende direktør for Bølgen Moi, Harald Berger, i en e-post til Dagbladet.

Refs fra Arbeidstilsynet Og enda flere luksusrestauranter har fått refs av Arbeidstilsynet. 23. august skrev Dagbladet at Jacob Aall får stryk av Arbeidstilsynet. Eliterestauranten fikk smekk av Arbeidstilsynet for ulovlig lange dager på kjøkkenet. De sier at de nå har oppfylt Arbeidstilsynets pålegg.

2. september skrev Dagbladet at en av Oslos mest eksklusive restauranter, Onda Restaurant, fikk refs av Arbeidstilsynet etter at de ansatte hadde jobbet 250 timer i måneden og hatt 15-timersdager.

FIKK PÅLEGG: Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen (t.h.) og Trond Moi (t.v.), og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
FIKK PÅLEGG: Bølgen og Moi ble startet av kjendiskokkene Toralf Kristian Bølgen (t.h.) og Trond Moi (t.v.), og har i dag restauranter i blant annet Stavanger, Bergen og Kristiansand. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET Vis mer

Det er kjendiskokk Rune Mogens Pal som driver den eksklusive restauranten Onda på Aker Brygge. Da Pal åpnet restauranten i 2011, sammen med kjendiskokk Terje Ness, hadde de ambisjoner om at den skulle bli Norges beste og mest eksklusive restaurant.

«Vi har forholdt oss til og etterkommet de mildt sagt urimelige kravene fra Arbeidstilsynet om å begrense den enkeltes valg kraftig. Det har avstedkommet at sju av våre ansatte har tatt seg ekstrajobb hos en annen arbeidsgiver, til litt mindre lønn og langt mer stress i hverdagen logistikkmessig. Så resultatet er at alle taper, flott logikk», skriver Pal i en e-post til Dagbladet.

«Utover selve saken med Arbeidstilsynet synes jeg det er forsmedelig å bli framstilt som en useriøs kjeltring av din bransje til stadighet, meget stigmatiserende, men det er kanskje nødvendig på grunn av den heltedyrkelsen dere på den annen side legger på enkelte av våre kollegaer», skriver Pal videre.

Brøt loven 28. september skrev Dagbladet at Arbeidstilsynet konkludert med at Meatmarket Tjuvholmen brøt loven. Ei uke tidligere skrev Dagbladet om oppvaskeren Clive (30), som jobbet lange dager uten overtidsbetalt.

BRØT LOVEN: I september skrev Dagbladet om Clive (30), som måtte ta oppvasken ved luksusrestauranten alene. Arbeidskontrakt og lønnsslipper avslører at han måtte jobbe lange dager uten overtidsbetalt. En uke senere konkludert Arbeidstilsynet med at Meatmarket har brutt en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
BRØT LOVEN: I september skrev Dagbladet om Clive (30), som måtte ta oppvasken ved luksusrestauranten alene. Arbeidskontrakt og lønnsslipper avslører at han måtte jobbe lange dager uten overtidsbetalt. En uke senere konkludert Arbeidstilsynet med at Meatmarket har brutt en rekke bestemmelser i arbeidsmiljøloven. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

«Vi har hatt møte med Arbeidstilsynet og fulgt opp alle deres pålegg. Vi hadde en frist til den 25. men alt skal nå være i orden», skriver daglig leder for Meatmarket Grill & Tapas, Jan Robert Johnsen, i en e-post til Dagbladet.

Det er ikke bare stedene som Arbeidstilsynet skrev om, som har fått kritikk i Dagbladets spalter. 9. september skrev Dagbladet at de ansatte på kjøkkenet til Bagatelle krevde å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling. Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden.

«Bagatelle og de to renholdsarbeiderne har kommet til enighet. Utover dette kan vi ikke kommentere saken ytterligere», skriver daglig leder for Bagatelle, Robert Lie, i en e-post.

KREVDE ETTERBETALT: 9. september skrev Dagbladet at de ansatte på kjøkkenet til Bagatelle krevde å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling. Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET
KREVDE ETTERBETALT: 9. september skrev Dagbladet at de ansatte på kjøkkenet til Bagatelle krevde å få etterbetalt over 1000 timer i overtidsgodtgjørelse og manglende betaling. Bagatelle er en gourmetrestaurant på vestkanten i Oslo og var den første norske restauranten som ble tildelt to stjerner i Michelin-guiden. Foto: BENJAMIN A. WARD/DAGBLADET Vis mer