LO sa stopp etter å ha satset 48 millioner kroner

Aksjonærene i Spare­bank 1 Markets må ut med nye 65 millioner kroner til ­høsten, men etter å ha brent seg kraftig vil ikke LO være med på flere emisjoner.

ØKONOMI: LO nestleder Tor Arne Solbakken vil ikke gjøre noe aktivt for å få solgt aksjene i meglerhuset Sparebank 1 Markets. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ØKONOMI: LO nestleder Tor Arne Solbakken vil ikke gjøre noe aktivt for å få solgt aksjene i meglerhuset Sparebank 1 Markets. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I fjor tapte Sparebank 1 Markets nye 104 millioner kroner på driften. Siden oppstarten i 2008 var det akkumulert tapet da kommet opp i 550 millioner kroner, skriver Finansavisen i dag.

Og det går mot et nytt underskudd i år. I første kvartal var underskuddet på 17 millioner kroner.
  LO har hoppet av Det har kostet eierne dyrt og så sent som i mai måtte eierne spytte inn 50 millioner kroner inn i ny egenkapital. Det holdt ikke så lenge og nå må eierne skyte inn ytterligere 65 millioner kroner. Men ikke Landsorganisasjonen.

LO, som i fjor brukte 18 millioner kroner på å kjøpe seg opp til en eierandel på 12 prosent, avslo å bidra med mer kapital til meglerhuset i mai. 48 millioner kroner i potten fikk være nok.

Hadde LO ønsket å opprettholde sin eierandel i de to emisjonene i år måtte den ha hostet opp nesten 14 millioner kroner til. Men etter at neste emisjon er gjennomført vil Landsorganisasjonen være nesten usynlig på aksjonæroversikten.

LO vil helt ut, skriver DN, men LO nestleder Tor-Arne Solbakken sier til Hegnar.no at de ikke kommer til å gjøre noe aktivt for å få solgt aksjene. Han sier at de heller ikke har gjort noen vurderinger på hvor mye aksjeposten kan være verdt.

- Er dere er komfortable med en eierandel på 0,5 prosent?

- Hadde vi ikke vært det så hadde vi vært med på de to emisjonene, sier han.

Kutter til lønnsomhet? Trønderen Stein Husby har hatt sitt svare strev med å kutte kostnader, etter at han overtok lederansvaret i meglerhuset etter Martin Hagen i november i fjor. Blant annet er de garanterte bonusene nå fjernet. Men for å kvitte seg med folk har han vært nødt til å legge penger på bordet.

Så langt er kostnadene i 2014 oppe i 157 millioner kroner.

- Det er ingen hemmelighet at våre kostnader har ligget på et for høyt og ikke levedyktig nivå. Nå har vi gjort solide kostnadskutt. Med Sparebank 1 SMN og et mer integrert selskap, så vil vi bli lønnsomme med dagens forventede inntektsnivå, sier Husby til Finansavisen.

- Men å gjenvinne over 600 millioner kroner?

- Ja, det vil ta litt lengre tid, innrømmer den nye styrelederen, Finn Haugan, som også er konsernsjef i Sparebank 1 SMN.

Flere nyheter Satser 100 millioner på pizzasalg i Norge
Her bestemmer kvinnene alt - selger sjokolade for milliarder
- Derfor kan Røkke-aksjen bli mer interessant for flere