LO sabler ned ny overtidslov

Opptil 500 timer overtid i året. Arbeidsdager på 14 timer åtte uker i strekk. Det kan bli resultatet hvis Stortinget stemmer for forslaget til ny overtidslov på torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO beskriver lovforslaget som dramatisk. Loven vil bli «den mest helsefarlige og ekskluderende reformen i arbeidslivet på flere mannsaldrer,» advarte arbeidslivsforsker Ebba Wergeland i Magasinet i går.

Det er arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman som ønsker å «fleksibilisere» overtidsloven. Samme Norman har initiert avtalen om et inkluderende arbeidsliv, for å hindre utstøting av arbeidstakere.

- Bruker oss

LO påpeker at forslaget til ny overtidslov strider mot og vil undergrave avtalen om et inkluderende arbeidsliv.

- Norman er i ferd med å systematisere råskapen i arbeidslivet. Han vil bruke oss når vi er unge, ranke og kraftige, inntil vi blir utslitt og legges på søppelhaugen. Når vi er utbrent, blir vi en vare for trygdevesenet, sier Per Gunnar Olsen, 1.-sekretær i LO.

Han er overrasket over hvor lite oppmerksomhet forslaget til ny overtidslov har fått.

- Klientene Norman vil skape gjennom denne politikken får vi om 20 år. Hva skal vi gjøre med alle som blir utbrent fordi arbeidskraften ble sugd ut av dem da de var unge? Norman er en intelligent mann. Jeg fatter ikke hvorfor han ikke forstår konsekvensen av sin politikk, sier Olsen, og viser til at 290000 nordmenn er uføretrygdet, og at antallet stiger.

Avviser

Olsen avviser gårsdagens anklage fra Wergeland og professor i samfunnsmedisin, Steinar Westin, om at LO passivt ser på at politikerne påfører arbeidstakerne «et historisk tilbakeslag».

- Vi har alltid sagt at utstøtingen i arbeidslivet er et alvorlig problem. Derfor ønsker vi et lønnstilskudd til arbeidsgivere som er villig til å beholde en arbeidstaker som ikke kan yte 100 prosent, sier Olsen.