INGEN LØNNSFEST:  LO-leder Gerd Kristiansen varsler "et meget beskjedent lønnsoppgjør" for sine medlemmer - før LOs representantskap skal drøfte vårens oppgjør tirsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
INGEN LØNNSFEST: LO-leder Gerd Kristiansen varsler "et meget beskjedent lønnsoppgjør" for sine medlemmer - før LOs representantskap skal drøfte vårens oppgjør tirsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

LO-sjefen: - Ingen kan regne med noen lønnsfest

Bare rom for 25 - 50 øre timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensynet til norske arbeidsplasser tilsier et meget beskjedent lønnsoppgjør i år, varsler LO-leder Gerd Kristiansen.

 - Det er usikkerhet om utsiktene framover. Vi har sektorer der det er ganske tøft for tida, med oppsigelser og permitteringer, forklarer LO-lederen.

Kristiansen kommer med følgende beskjed, både til egne medlemmer og til forhandlingsmotparten i NHO:

- Jeg er svært tydelig på å si at ingen kan regne med noen lønnsfest i år. Det syns jeg det er viktig å si, nå i forkant av at vi går til forhandlingsbordet.

Laveste lønnsvekst siden 1978
Oppkjøringen til årets lønnsoppgjør starter kommende uke.

Mandag kommer den foreløpige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU). Her får vi fasiten for hvordan det egentlig gikk med lønna i fjor.

En pekepinn fikk vi onsdag, da Statistisk sentralbyrå meldte at de har beregnet årslønnsveksten i fjor til 3,1 prosent - det laveste nivået siden 1978.

Tirsdag samles LOs representantskap for formelt å vedta kravene.

Ansvarlig Kristiansen understreker at TBU-tallene er viktige når LO bestemmer seg for årets krav.

- Vi forventer ikke å se veldig høye tall når TBU kommer mandag. Så skal vi harmonisere dette med andre tall, og ikke noe er avgjort før vi sitter ved forhandlingsbordet og signerer protokollen.

- Men vi skal gjøre vårt for å ikke sette norske arbeidsplasser i fare. Det er vi kjent for å greie gjennom frontfaget, sier hun til NTB.

Alt til lavtlønte
Lønnsoppgjøret dras i gang 16. mars med LOs største forbund i privat sektor, Fellesforbundet - og NHO-tungvekteren Norsk Industri. Det er disse forhandlingene som omtales som frontfaget, fordi utfallet her i stor grad blir styrende for resten av lønnsoppgjøret.

Fellesforbundets leder Arve Bakke mener at årets tillegg bør gå til dem som har minst.

- Hvis det er slik som signalene tyder på, at det ikke er rom for mer enn mellom 25 og 50 øre i tillegg, så mener jeg at det bør gå til de lavtlønnede, sier Bakke til NTB.

Bakke legger til at det neppe er grunnlag for noen streik dersom striden står om 25 øre i generelt tillegg.

Olsen advarte
Også sentralbanksjef Øystein Olsen har tatt til orde for et forsiktig lønnsoppgjør i år.

- Etter mange år med en særskilt norsk lønnsvekst, må kostnadsnivået her hjemme igjen tilpasses nivået hos våre handelspartnere, sa han i årstalen sin torsdag kveld.

- Partene i arbeidslivet har et særlig ansvar, sa han - ledsaget av en advarsel om at høy lønnsvekst kan føre til høy rente, sterkere valutakurs og stigende ledighet.

Kun om lønn
Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at arbeidstakere og arbeidsgivere kun forhandler om lønn.

Andre spørsmål - som for eksempel om pensjonsavtalene skal bli en del av tariffavtalene i privat sektor - kommer ikke på bordet igjen før neste år.

En vurdering LO-toppene vil gjøre tirsdag, er om et moderat tillegg i år vil kunne gi mer å gå på i hovedoppgjøret neste år.

(NTB - Jon Even Andersen).