LO slakter Frp-tiltak for næringslivet

- Raserer standarden i arbeidslivet, mener LO.

KRISEPAKKE: Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen mener regjeringa tar for lett på krisa i Europa. 
Nina Hansen / Dagbladet
KRISEPAKKE: Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen mener regjeringa tar for lett på krisa i Europa. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO er sterkt kritisk til arbeidslivstiltak som nå lanseres av Frp.

Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen mener imidlertid at LO angriper feil spiller.

- LO burde heller gått i strupen på dagens regjering, mener han.

Føre var Frp lanserer nå en tiltakspakke for næringslivet (se faktaboks), der de foreslår en rekke tiltak for å være beredt om det norske næringslivet blir sterkere ramma av krisa i Europa enn det er i dag.

- Om tingenes tilstand i Europa fortsetter som nå ser jeg for meg at noen av tiltakene må settes i gang raskt, mens noen kan man vente med, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen mener dagens regjering tar for lett på krisa i Europa.

- Mange sier det ikke er behov for en krisepakke nå, fordi arbeidsledigheten er lav og så videre. Til det vil jeg si at det er for sent å komme med redningspakken når krisen er et faktum, sier Solvik-Olsen.

Løsarbeidersamfunn To av tiltakene Frp foreslår handler reguleringer i arbeidslivet. Den første er økt mulighet for midlertidige ansettelser.

- Vi må gjøre det lettere for næringslivet å si opp folk om det går dårligere for bedriften, i stedet for slik det er i dag - at bedriftene ikke blir kvitt dem igjen. Da vil bedriftene heller våge å ansette folk, sier han.

Det andre tiltaket er mer fleksible arbeidstidsordninger, blant annet å fjerne makimumsgrensa på hvor mange timer man kan jobbe innenfor en kort periode.

- Gjennomsnittet arbeidstimer per år må ikke øke, men det må være mulig for bedriftene å kunne ha folk i arbeid lengre i intensive perioder, sier han.

- Fleksibelt nok Hans Christian Gabrielsen, nestleder i LO, er sterkt kritisk til forslagene.

- Vi bør fokusere på å opprettholde standarden i norsk arbeidsliv, ikke rasere standarden slik Frp her vil bidra til. Det er ikke norsk næringsliv tjent med, sier Gabrielsen.

HVITE KNOKER: LOs 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen mener Frps forslag vil føre til at folk vil "klamre seg til jobbene sine med hvite knoker".  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HVITE KNOKER: LOs 2. nestleder Hans Christian Gabrielsen mener Frps forslag vil føre til at folk vil "klamre seg til jobbene sine med hvite knoker". Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Han mener arbeidsmiljøloven er fleksibel nok når det gjelder arbeidstid.

- De fleste bestemmelsene for arbeidstid ligger i tariffavtalene. Da blir spørsmålet om Frp vil bryte internasjonale konvensjoner gjennom å gjøre inngrep i tariffavtalenes parter, sier han.

Han mener økt mulighet til midlertidige ansettelser vil svekke norsk omstillingsdyktighet.

- Et av våre viktigste konkurransefortrinn er omstillingsdyktighet. Om man begynner å endre på et av fundamentene i arbeidslivet, vil man fort komme i en situasjon hvor folk klamrer seg til jobben sin med hvite knoker. Da får vi et for lite omstillingsdyktig arbeidsmarked, og styrker ved den norske modellen svekkes, sier Gabrielsen.

Han frykter økt andel midlertidig ansatte vil føre til et løsarbeidersamfunn i Norge, der en gruppe arbeidstakere går fra kontrakt til kontrakt.

Til det svarer Frps Solvik-Olsen at LO heller burde angripe dagens regjering.

 -Det er de som er ansvarlige for offentlig sektor, der folk blir gående på kontrakter i årevis, sier han.